Министър Павлова, зам.-министър Грудев и кметът Камбитов участваха в бизнес форум за развитието на Югозападен район

Снимки: Община Благоевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и издателят на вестниците "24 часа" и "Български фермер" Венелина Гочева взеха участие в бизнес форум за развитието на Югозападен район, част от кампанията „Региони в растеж“. По време на срещата бе акцентирано върху възможностите за кандидатстване по европрограми за новия програмен период.

Министър Павлова представи най-големите проекти за регион Югозападен,  приоритетите в новия програмен период 2015-2020, както и новата оперативна програма "Региони в растеж".

„Съвсем скоро Благоевград ще бъде център на район за планиране. Това е един двигател за икономическо развитие и растеж, от гледна точка на регионалната политика. Югозападният регион за планиране в момента е най-силно и най-успешно развитият в нашата страна. Безспорно това се дължи и на столицата, която е част от региона. Ако изключим обаче столицата, тогава можем да кажем, че Благоевград и регионът са с огромен потенциал. Областта и районът са важен фактор и за икономиката, и за земеделието, и за туризма“, каза по време на срещата министър Лиляна Павлова.

В рамките на форума кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов поясни че за 2016-2017 година Благоевград реализира проекти за около 200 млн. лева. Един от тях е „Спортен Благоевград“, който включва изграждането на мултифункционални комплекси, стадиони, в едно със всички съоръжения, които частично се финансират от „Региони в Растеж“. Той сподели, че очаква в скоро време, да бъдат прехвърлени на общината 62 дка от бившите казарми. Сред обектите, планирани да бъдат изградени на място е и бизнес експо център, който се очаква да даде силен тласък на икономиката в района.

„Подобно форуми са много полезни, защото именно на тези срещи, ние кметовете на общини можем да кажем какво правим в момента за развитие на населените места, какви са приоритетите на общините. Освен това можем да чуем и представители  на бизнеса. Можем да обменим идеи и опит“, каза при откриване на срещата кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Участниците във форума имаха възможност да се запознаят  с възможностите за кандидатстват по новите земеделски програми, които бяха разяснени от заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Той акцентира и върху липсата на възможност общините в Благоевградска област да кандидатстват с проекти за финансиране относно ВиК инфраструктурата. Причината за това е липсата на консолидация между самите общини.

Бизнес форумът в Благоевград е финал на 6-месечна национална кампания "Региони в растеж", която срещна директно изпълнителна, местна власт и бизнеса в основните икономически региона на страната - Варна, Велико Търново, Русе, Враца, Бургас и Пловдив.

Преди началото на срещата, която се проведе в зала 5 на Община Благоевград, кметът Камбитов и заместник-министър Грудев откриха Фермерски пазар пред зала „22 септември“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK