Министър Николова посети Банско и Пампорово: Евентуално след Нова година може да отпуснем мерките

Снимка: Infomreja.bg

Според Николова на този етап е невъзможно посрещането в хотелите на новата 2021 г.

„Всеки ден наблюдаваме обстановката следим я прецизно по отношение на това да видим колко намаляват бройките и какви са възможностите евентуално след Нова година да отпуснем мерките.”

Това каза министърът на туризма и вицепремиер Мариана Николова, която днес посети Банско, за да инспектира кабинковия лифт и ски зоната в присъствието на маркетинговия директор на “Юлен” - Иван Обрейков, и кмета на Банско - Иван Кадев.

„За втори път тази седмица посещавам курортите. Днес съм в Банско, за да видим бранша доколко е подготвен по отношение на това спазват ли се противоепидемичните мерки, които са предписани от здравните власти и въведени ли са в местата за настаняване с моя заповед указанията, които са единни по отношение на това мерките да бъдат спазвани навсякъде еднакво”, каза министър Николова.

„На всички ни се иска след 22 часа и специално за Нова година и на мен като министър, да имаме възможност да посрещнем нова година в рамките на нормалния час, но на този етап такова решение няма, тъй като все още картината не го позволява. Има ли друго допълнително решение, то ще бъде обсъдено от щаба”, каза министърът. 

Според Николова на този етап е невъзможно посрещането в хотелите на новата 2021 г., едва 30 на сто е заетостта в хотелите.

По отношение на изхранването на туристите в хотелите министерството препоръча на бранша да бъде осигурен сменен режим, за да може да се избегне всяко струпване на хора. 

„Не искам да има струпване на хора, информираха ни, че на терасите и на местата, където се предлагат пакетирани храни и напитки се получава струпване. Има различни варианти да се поставят мини пейки, където хората да седнат, да си починат, да си хапнат, включително и такива, тип дънери, където пак могат да се облегнат, но не може да има струпване на хора, защото това предполага рискове. Това няма да го допусна”, каза Николова, която подчерта, че в компетенциите на РЗИ и БАБХ е да проверяват спазват ли се правилата. 

Според нея времето позволява голямо струпване на туристи, особено събота и неделя. 

“Планините се препоръчват и от СЗО и нашата дисциплина ще помогне ние да имаме зиме сезон на вътрешен туризъм”, допълни Николова.

„Имаме индивидуални резервации, повечето са такива и ще стават в последната минута. Към настоящия момент имаме значителен спад от 70%, но аз очаквам по празниците предвид възможностите, които има времево, а именно времето ще позволи да се карат ски и да имаме допълнителни резервации”, каза Николова, чиито прогнози отчертвават основен туристически поток от българи и посетители от съседните ни страни, които могат да пътуват с коли.

По-рано днес министър Николова посети и Пампорово.

Тя се увери лично в стриктното спазване на антиковид мерките в местата за настаняване и спортните съоръжения в ски зоната. Искам да подчертая, че контролът ще е безкомпромисен, важно е всички - и представителите на бизнеса, и туристите, съвестно да изпълняват предписанията за защита на живота и здравето, посочи вицепремиерът.

Министърът заяви, че туристическият бранш най-много пострада от пандемията и се надява у нас да имам ски сезон, но е от ключово значение той да бъде обезопасен. Тя заяви, че в момента резервациите са около 30%, което означава, че спадът е близо 70 на сто. Имаме отказ на резервациите от Великобритания, както и ограничения при пътуването от и до там, информира вицепремиерът. По думите ѝ тази година няма да разчитаме на чуждестранните туристи, а на вътрешния туризъм и балканските страни, тъй като те ползват индивидуален транспорт и ще могат да стигнат до нашите курорти.

Ако осигурим необходимото спокойствие, вярвам, че всички ще дойдат в планината, защото тя дава и закаляване, от което всички ние се нуждаем в момента, подчерта министър Николова. Според нея браншът ще се възстановява минимум 2 години, но за новото начало ще говорим към май-юни, тъй като всички разчитаме на ваксината. Очакваме доставката в края на месеца и това ще доведе до успокоение дотолкова, че рестартът в туризма ще е необходим. 

По информация на бранша един от проблемите, който се очертава на пистите заради неработещите заведения, е липсата на тоалетни. Министърът коментира, че от 2 дни се работи по тази тема с ръководството на курорта за отстраняването му. Обсъждаме и възможността да сложим химически тоалетни, както и да се намери алтернативен подход в някои от обектите, които да бъдат отворени за такива цели, поясни вицепремиерът.

Относно възможността ресторантите да работят с по-дълго работно време на Нова година министърът обясни, че се следи ситуацията ежедневно и се обсъждат различни възможности, но най-важни са животът и здравето на хората. Благодаря на щаба, здравните власти и здравния министър, че все пак се даде тази глътка въздух и предложението на бранша за допускане гостите на хотелите да се изхранват до 22 часа, заяви вицепремиерът. Тя подчерта, че това не е с цел да се организират групови партита. Има възможност после да се довършват празненствата индивидуално по стаите в семейна атмосфера по двама-трима души, както е навсякъде в Европа, коментира още министърът.

По време на проверките от бе придружена от кмета на Чепеларе Боран Хаджиев и Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

!!!17:16 - 22.12.2020
На днешният ден е родено бебето Елена Цилка - ``късметчето`` на ВМРО ? Поклон
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK