Община Дупница с проект за възстановяване на екосистемите! Укрепват коритото на река Бистрица

Снимки: Община Дупница

Община Дупница бе одобрена за реализацията на проект „Опазване и възстановяване на екосистемите на трансграничния регион чрез подобряване на качеството на речните води и почви“ на стойност 599 572,66 € общо за двете страни. Безвъзмездното финансиране е осигурено чрез Втората покана за набиране на проектни предложения по Програмата Interreg-ИПП за трансгранично сътрудничество България – Сърбия.

Проектът ще се изпълнява съвместно с Община Търговище от Република Сърбия, като Община Дупница е водещ партньор при неговата реализация. Съгласно изискванията на програмата за трансгранично сътрудничество проектното предложение предвижда реципрочни действа за решаване на екологични проблеми в двете общини партньори.

На територията на община Дупница ще се укрепва коритото на р. Бистрица на територията на село Бистрица, с цел предотвратяване развитието на свлачищни процеси по северния бряг на реката в близост до центъра на селото. Ще бъде изградена подпорна стена с дължина 50 метра в коритото на реката, в участък между съществуваща стоманобетонна подпорна стена и габионна стена, както и другите дейности свързани с коритото в опасния участък.

Така избраното решение ще осигурява устойчивост на бреговете при преминаване на максимални водни количества с нормативна обезпеченост. Чрез изграждане на защитното съоръжение ще се постигне укрепване на речните брегове, което от своя страна способства за опазване и възстановяване на екосистемите в терена за въздействие, както и ще благоприятства повишаване качеството на речните води, като ще ги предпазва от замърсяване.

Проектът на Община Дупница е един от общо 5-те проекта, които ще се финансират по приоритетна ос 3 „Околна среда“ и е един от най-мащабните.

"Няма как да не съм доволен от това. Всички в селото знаят каква е ситуацията с коритото в участъка между долния и горния мост, известен като "Ридо". Опасността беше следната - пропадане на пътното платно, което щеше да създаде огромни проблеми за горната част от селото. Само за една година цепнатината се увеличи с повече от 2 см и въпрос на време беше брегът да се откъсне и създаде буквално хаос в селото", заяви кметът на селото Кирил Огненски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK