Сръбските медии бистрят нашето председателство на ЕС

Снимка: frognews.bg
България от вчера е ротационен председател на Европейския съюз. В следващите шест месеца ще фокусираме усилията си в продължаване на кохезионната политика като един от основните инструменти за постигане на икономически растеж и справедливо разпределение на средствата между държавите членки.
 
До месец юни страната ни ще е домакин на редица форуми, на които ще се обсъждат приоритетни въпроси като сигурността, разширяването на Европейския съюз в посока Западни Балкани, поддържането на добросъседски отношения и регионалното сътрудничество.

Ето какво пишат за европредседателството ни сръбските медии: 

Белградският вестник "Политика" пише за поетото от България от началото на годината председателство на ЕС, акцентирайки върху думите на българския премиер Бойко Борисов, че това се случва в ключов момент и че е обърната нова страница между съседите, съобщава БТА. 

В публикувано във Фейсбук послание, цитирано от "Политика", Борисов изразява увереност, че като ротационен председател България ще работи успешно по приоритетите, които е поставила. Според неговите думи световните лидери са признали България като фактор на Балканите и е отворена нова страница в добросъседските отношения и сътрудничество, отбелязва още белградският вестник.

Вестник "Вечерне новости" съобщава, че президентът на Сърбия  Александър Вучич е разговарял по телефона с българския премиер, на когото честитил настъпващата Нова година и му пожелал успешно председателство на Европейския съюз, първото откакто България се присъедини към ЕС.
 
Вучич особено е благодарил за това, че българското председателство ще бъде посветено на европейската перспектива на Западните Балкани, допринасяйки по този начин за стабилността и сътрудничеството в региона.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини е изготвила списък с 12 специални момента, които са белязали 2017 г. Сред тях е и европейският път на Западните Балкани,  пише белградският вестник "Данас".
 
Тя е посочила, че изминалата година е била трудна, но като всички други е имала и позитивни моменти и добри неща - неща, които са били постигнати с много посветеност, много енергия и прекрасна екипна работа.
 
Могерини изтъква, че изминалата година е била трудна за Балканите. "Посетих шест столици в региона в един от най-трудните моменти - в някои случаи в моменти на дълбоки кризи. Днес, благодарение на трудни решения и чудесна съвместна работа, тези кризи като цяло са решени. Пътят към реформи е обновен, макар да остава много да бъде свършено, а компасът показва посока към европейска интеграция", подчерта тя в своя блог.
 
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK