България начело на ЕС

Източник: iStock

България пое за 6 месеца ротационното председателство на Европейския съюз, съобщава БГНЕС.

Страната ни ще бъде домакин на 300 срещи, от тях 30 ще бъдат с участието на правителствените и държавните глави на страните от Евросъюза. Една от най-важните срещи ще бъде Европейски съюз-Западни Балкани, която ще се проведе през май. Програмата на председателството включва и около 1500 срещи и заседания на най-високо експертно ниво в Брюксел и Страсбург.

Официално българското председателство ще бъде открито в Народния театър „Иван Вазов“ на 11 януари, тогава ще се проводе първата голяма среща на върха. Повечето от големите събития ще се проведат в обновената сграда на НДК, чийто ремонт струва на данъкоплатците 45 милиона лева. За периода от 1 януари до 1 юли България се очаква да бъде посетена от 25 000 гости. Шалове за дамите и вратовръзки за господата са част от подаръците, които българските домакини са подготвили.

Втората част от подаръка включва монети, пощенска марка, брандиран пакет с българска лавандула и др. Девизът на българското председателство на ЕС е "Съединението прави силата". Цветовете му ще са жълто и синьо.

България става председател на Съвета на Европейския съюз в труден момент за интеграционния проект. През последните години той беше подложен на редица удари – световната финансова криза, кризата с еврото, миграционната криза, Брекзит и др. По тази причина една от целите, които ще преследва София е поддържането на единството и стабилността на ЕС. Това е отразено и в девиза на българското председателство, който е сходен с нашия национален девиз - „Съединението прави силата“.

Сред най-важните въпроси, които ще бъдат решавани през следващата половин година, са преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, разработването на миграционна политика, подготовката на дългосрочното финансово споразумение от 2020 г. Това са три изключително трудни задачи, така че за България предстоящото председателство ще бъде тежко изпитание. В същото време правителството на премиера Бойко Борисов разглежда председателството като уникална възможност за промяна на имиджа на България, която все още остава под наблюдението на Брюксел.

Най-важните приоритети на София са европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стабилността и сигурността в Европа на фона на миграционната криза, въпросите на общата европейска отбрана и съвместният икономически растеж, единният европейски цифров пазар. На поста председател страната ни ще изпълнява не ръководна, а координационна роля. Основните проблеми на Евросъюза – Брекзит и миграционната политика – ще се решават с посредничеството на София, а не под нейното ръководство. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK