Министър Нанков инспектира свлачищата на пътя за Рилския манастир, разчистването започва от понеделник

Снимка: Infomreja.bg

Разчистването на свлачищата на пътя за Рилския манастир ще започне от понеделник. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството, Николай Нанков, който на празника Успение на свети Йоан Рилски инспектира на място състоянието им.

Едната лента в посока светата обител е затворена от месеци. Струтищата са вследствие на интензивното снеготопене и обилните и продължителни дъждове тази пролет.

Предвижда се и сеч в засегнатите участъци, която ще бъде съгласувана с Държавно горско стопанство - Рилски манастир, а след това алпинисти ще предприемат обрушване на ската, информира Нанков.

Първоначалното укрепване на пътя се очаква да приключи за срок от два месеца.

В момента екип от геодезисти работи върху набелязването на мерки за дълготрайното решаване на въпроса в този участък от пътя, обясни министърът и добави, че за трайното укрепване на ската при 27-и км вече е стартирала подготовката на обществена поръчка за изработването на технически проект за извършване на укрепителни и обезопасителни работи в участъка. 

Целта е проучвателно-проектанските работи да изяснят инженерно-геоложките условия в района на срутищните процеси, причините за тяхното възникване и да бъдат предложени конкретни мероприятия за трайното укрепване, възстановяване и недопускане в бъдеще на срутване на скални маси върху пътното платно, стана ясно още от думите на Нанков.

В момента движението в отсечка от 250 м по пътя до Рилския манастир се осъществява в една лента. Участъкът е сигнализиран с необходимите пътни знаци, скоростта е ограничена до 40 км/ч., като преминаването е безопасно.  

По време на ремонтните дейности пътят ще се затваря частично за по няколко часа, в зависимост от трафика и натовареността на участъка. Движението ще се регулира от "Пътна полиция", като работата им ще бъде подпомогната от служители на Областното пътно управление - Кюстендил и от пътноподдържащата фирма.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK