Министър Найденов прати родните зеленчукопроизводители да работят в Македония

снимка: infomreja.bg, архив

"Ако толкова много ви харесват преференциите, които македонското правителство дава на своите производители, ходете там да работите". Това препоръча земеделският министър Мирослав Найденов на разгневените зеленчукопроизводители от Петричкия регион, които разкритикуваха работата на родното министерство и дадоха пример със западната ни съседка.

"Милиардите, които Европа дава на българските фермери и земеделци не стигат до нас. Един лев не получаваме като субсидия за нашата продукция", оплакаха се зеленчукопроизводителите на борсата в петричкото село Кърналово.

На тържището те посрещнаха Мирослав Найденов с куп въпроси. Хората изразиха недоволство от нерегламентирания внос на македонски и гръцки плодове и зеленчуци. Според тях прекупвачите взимат доматите на 10 ст за килограм, а в магазините се предлагат за левче.

Найденов им препоръча да се обединяват в сдружения, за да могат да бъдат по-гъвкави и да сключват договори с големи вериги магазини. Земеделският министър обясни, че за пръв път у нас на дребните търговци вече ще се изплащат субсидии за килограм продукция на база качество. По тази мярка са заделени 15 млн. лв., добави той.

Хората от кърналовската борса се оплакаха и от лошите условия, при които са принудени да продават продукцията си. "Тържището е общинско, но кметската управа на Петрич не полага достатъчно грижи за борсата. Всичко е потънало в мръсотия, нямаме нито една чешма, на която да можем да се измием. Ромите, които взимат огромни количества бракувани плодове и зеленчуци от Гърция ги продават тук и подбиват цените. Те нямат никакви документи за произход на стоката. Освен това на борсата се вдигат незаконни павилиони, а кметът на Петрич си затваря очите", споделиха още зеленчукопроизводителите.

Градоначалникът на Петрич Вельо Илиев обясни, че в общинския бюжет са заделени пари за ремонт на тържището, но ремонтните дейности могат да започнат през есента, когато премине активният търговски сезон.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK