Нено Димов за река Драговищица: Следим показателите, засега данните не са обезпокоителни

Снимка: МОСВ

Следим показателите на трансграничната река Драговищица от българска страна и засега данните не са обезпокоителни, но контролът е засилен заради информацията, която се получава за замърсяване от сръбска страна.

Това заяви министър Нено Димов в отговор на депутатски въпрос на заседание на Парламентарната комисия по околната среда и водите.

Министърът информира за резултатите от проведената в Димитровград на 22 януари среща със сръбския министър на защитата на околната среда Горан Триван. На нея е поискана официална информация от мониторинга на водите на реката на сръбска територия.

„Тъй като отговор все още не е получен, следващата седмица отново официално ще настоявам за тази информация“, заяви министър Димов. Също така страната ни настоя да участва в трансграничен ОВОС на мина „Благодат“ в с. Караманица.

„По информация от сайта на сръбското министерство в момента там има пилотна инсталация, която е за 2-3 години. Ако тя продължи да работи, трябва да се направи ОВОС в трансграничен контекст и България да участва в него“, категоричен беше министър Димов.

Той добави, че настояваме да бъдем информирани за всички инвестиционни намерения по пограничните райони, които могат да доведат до неблагоприятни последствия, включително за проекти за изграждане на ВЕЦ, тъй като също може да имат негативно влияние върху трансграничните реки.

На срещата е предложено да се направи съвместна работна група на ниво зам.-министри от двете страни, за да се обсъди възможността за координиран мониторинг на водите, така че данните да са съпоставими.

Тъй като нямаме отговор за работната група, следващата седмица ще изпратим напомнително писмо на сръбската страна, каза министър Димов. Той съобщи още, че министър Триван е поел ангажимент за подготовка, проектиране и изграждане на пречиствателни съоръжения на територията на Босилеград и Димитровград.

 

КОМЕНТАРИ

Д. Желязков18:24 - 07.02.2019
А фирма "Гекон"? А изливането на утайки в Струма от яз. "Пчелина"?
Код за сигурност, въведете кода 7jk
loading...