Министър Лукарски: Ще търсим възможности за финансирането на бизнеса в Кюстендил по европроекти

Снимка: МИ, архив

Кюстендил има възможност да се развива в областта на леката и преработваща промишленост, балнео и спа туризма и земеделието. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски вчера на среща с бизнеса и обществеността в Кюстендил.

Министър Лукарски отбеляза, че фирмите от Югозападния регион са ощетени по отношение на прага за подпомагане по новата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК), което се дължи на недоброто защитаване на интересите на региона пред Европейската комисия при воденето на преговорите от предишното правителство.

Той съобщи, че заедно с вицепремиера Томислав Дончев в момента водят разговори с ЕК за промяна в ниския процент на европейско съфинансиране за проекти в региона и компенсирането му с допълнителни бонуси за фирмите при кандидатстване по ОПИК.

„Освен това се търсят възможности за осигуряване на бързи и нисколихвени кредити за фирмите от Югозапада по новата Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“, съобщи министър Лукарски.

На срещата бяха представени приоритетите на правителството за икономическото развитие на региона. Той посочи, че за привличане на повече чуждестранни инвестиции в Кюстендил може да се създаде индустриална зона, каквито вече има в София, Русе, Видин, Бургас и др.

„Не виждам защо Кюстендил, който е близо до две граници да не бъде притегателен център за инвестиции в области като машиностроенето и производството на компоненти за автомобилната индустрия“, отбеляза министър Лукарски.

Той гарантира, че привличането на чуждестранни компании в Кюстендил ще е сред приоритетите и на Българска агенция за инвестиции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK