Министър Кунева обсъди темата за иновативните училища с преподаватели от Кюстендилско

Снимки: Infomreja.bg

Министърът на образованието и науката Миглена Кунева се срещна с представители от Регионалния инспекторат по образованието и учители от региона в сградата на Драматичен театър - Кюстендил.

Поводът на визитата й първоначално бе „Кюстендилска пролет“, а след което и темата, свързана с образованието на ученици в предучилищна и училищна възраст. 

“Ние знаем какво искаме, какво трябва да се случи, сега ще говорим затова как да го постигнем. Ще говорим за т.нар. иновативни училища. Това са училища, които се определят като такива, след като могат да го докажат пред Министерски съвет. Аз искам да има повече такива училища, защото те са съобразени със специалния талант на децата и техните възможности. За мен много голяма промяна е, че учителят ще има повече свобода. Те ще могат напълно да избират учебниците, както и ритъма на водене на уроците. Ролята на Инспектората по образованието също е много важна“, заяви в Кюстендил, министър Меглена Кунева.

На срещата беше обсъдена и темата, свързана с безплатните учебници и колко време могат да бъдат използвани. Всеки от учителите пък имаше възможността да зададе въпрос на министър Кунева.

„Ние трябва да свикнем да си казваме нещата такива, каквито ги мислим и да не се стряскаме, че имаме различно мнение. Основен проблем обаче е, че всяка година се пенсионират по около 4000 учители, а през миналата година са били повече. Така е и ситуацията в Кюстендилски регион. Най-голям е броят на преподавателите между 50- и 55-годишна възраст“, каза още Кунева.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK