Замесен в случая „Скрипал“ агент на ГРУ е бил 3 пъти в България

Снимка: Нова тв

Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е отровен с "Новичок". Информацията даде главният прокурор Сотир Цацаров след спешна среща при премиера с британския посланик Ема Хопкинс. Съмненията за връзка между отравянето на Гебрев от 2015 г. и това на Сергей Скрипал били известни и на нашите, и на английските служби от миналия октомври. Безспорни медицински доказателсва обаче за връзки между двата инцидента засега нямало. 

Премиерът Бойко Борисов се срещна тази сутрин с британския посланик Ема Хопкинс и с вътрешния министър Младен Маринов, както и с главния прокурор във връзка с информацията, че един от замесените в случая "Скрипал" е бил в България по времето, когато е бил отровен бизнесменът Емилиян Гебрев.

"Обсъдихме информация за предполагаема намеса в България и за потенциално отравяне на Гебрев.Работим вече няколко месеца заедно по въпроси от този характер. Европейските служби и власти приемат много сериозно всякакви обвинения и предположения за намеса на руски служби в Европа. Великобритания има своя богат опит в разследването. Продължава оперативното разследване. Не можем да дадем повече детайли, но работим заедно, в близко партньорство, за да установим фактите по този случай. Всички въпроси, свързани с националната сигурност, са от първостепенна важност и ще работим по този случай, дори и след Brexit, дори и след излизане на Великобритания от ЕС", каза Ема Хопкинс след срещата.

„Бях директор на СДВР, получихме сигнал, че е настанен във ВМА, всички действия са предприети към онзи момент. Работихме по всички факти и обстоятелства - както и че е битово, така и, че не е”, поясни вътрешният министър Младен Маринов.

Замесен в случая „Скрипал” агент на ГРУ е пребивавал на българска територия три пъти България, съобщи главният прокурор.

Трима служители на руските служби са обявени за замесени по случая „Скрипал”. Двама от тях се подозират като преки извършители, единият Сергей Федотов се подозира като помагач. Установено е, че за период от 10 години първите двама не са влизали на българска територия. Третият обаче е пребивавал у нас. Федотов е влизал три пъти в България - със самолет на 5 февруари, излизайки от аерогара София със самолет на 22 февруари. Втори път – със самолет в Бургас на 24 април 2015, като е напуснал България на 28 април 2015 в 20,21 ч. отново със самолет. Трето влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 със самолет през аерогара София като на 29 май той заедно с лек автомобил в посока Сърбия е напуснал страната с друг гражданин, обясни Цацаров. 

Главният прокурор представи още факти по случая с Емилиян Гебрев.

Фактите на главния прокурор: в края на април 2015-та след вечеря с полски партньори в голям столичен хотел Гебрев се почувствал зле и е откаран във Военномедицинска академия. Ден по-късно зле се почувствал и директорът на Производството в ЕМКО, който е бил с него. След няколко дни симптоми на отравяне получил и синът на Гебрев. "Разпитани са множество свидетели. Иззета е цялата документация от лечебните заведения", поясни Цацаров.

Заключенията от експертизите са показали, че в кафе от кафе-машина пред дома на Гебрев и както и в органична материя, повърната храна от неговия син, има следи от хлорпирифос, инсектицид, силно токсичен и който се ползва за борба с вредителите по земеделските култури. "Оттук насетне е започнала проверка по всички версии. Хлорпирифос се е съдържал в руколата в салатата, която са консумирали в хотела "Кемпински- Зографски", но в ниско количество. Разследването е установило категорично, че ползваният препарат е в минимални количества и не може да причини това тежко състояние, в което е бил Гебрев", каза главният прокурор.

Остра интоксикация е заключението за здравословното състояние от експертизата. През април 2016 г. производството е спряно, защото няма разкрит извършител, отбеляза той.

През 2018 г., Цацаров е поучил писмо от Гебрев, в което той заявява, че през март същата година е извършено похищение срещу Скрипал и неговата дъщеря, и Гебрев има основание да смята, „че отровата в нашия случай българският, е от семейството на Новичок”. Гебрев е поискал в молбата си до Цацаров възобновяване на процесуалните действия по неговия случай. Тази молба е постъпила на 11 октомври 2018 г.

„На 12 октомври аз изисках от СДВР спряното досъдебно производство. На 15 октомври разследването бе възобновено”, подчерта Цацаров. 

Едва миналия октомври Гебрев казал на разследващите, че лично си е платил независимо изследване във финландска лаборатория. А то, според Цацаров, показало като българските резултати.

"Потвърждават се следи от фосфорорганични съединения, не са открити субстанции, които да са свързани с химическото оръжие", отбеляза Цацаров. 

Второто разследване, подновено през октомври миналата година още продължава. /Нова тв

 

КОМЕНТАРИ

Скрипал14:20 - 11.02.2019
Освен Федотов, по това време в България са Цветанов, Борисов, Биков, Ал. Димитров, А. Тодоров, гордият агент Алберт, да не забравяме и Цацаров. както и посланичката на Англия.
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK