Министър Кралев връчи петте големи приза “Златен пояс” 2020

Снимки: ММС

За отличията се състезаваха над 40 000 спортисти

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи петте големи приза “Златен пояс” 2020 на Националната асоциация на бойните спортове (НАБС). За отличията се състезаваха над 40 000 спортисти, които членуват в 12-те федерации на Асоциацията.

“Изпращаме една година, изпълнена с предизвикателства, които не са от спортно естество. За съжаление спортът беше един от секторите, най-тежко засегнати от пандемията. Аз съм изключително радостен, че нашите атлети преминаха през тези изпитания. България има своите мигове на гордост от своите бойци, своите атлети, които, където имаше възможност на европейски и световни форуми, отново носеха медали и титли.

Знам, че до голяма степен нямаше възможност да се осъществи международния спортен календар, но ние направихме всичко възможно те да имат шанс за изява на българска сцена. Успяхме да организираме добри първенства и да реализираме изцяло държавния спортен календар. Организирахме и Европейското първенство по бокс за юноши, което приключи съвсем скоро. Показахме се като отличен домакин и в тези тежки условия“, каза министър Кралев по време на церемонията, която се проведе в специален ТВ формат, с преки включвания от цялата страна и се излъчи на живо от студиото на Bulgaria ON AIR.

Спортният министър изрази надежди, че през следващата година бойците ни ще имат възможност да покажат таланта и уменията си. „Дано тази година да не е пропиляна, инвестирали сме средства, усилия и времето на нашите спортисти за една усилена подготовка. Убеден съм, че още през пролетта на следващата година ще има международни състезания от най-висок ранг – европейски и световни първенства, на които те ще могат да покажат уменията си“, каза още той.

Красен Кралев посочи, че е оптимист и съвсем скоро ще излезем от тежката пандемия, която е сковала целия свят и спорта в това число. „Още малко търпение, малко усилия в тренировките и скоро ще има възможности за изява. Нашите бойци отново ще ни радват със своите титли. Най - важното е в момента да бъдат живи и здрави, да се опазят от травми и върлуващия вирус. Следващата година мисля, че ще е по-добра за всички нас“, каза още той.

По време на церемонията министър Кралев награди в категорията „Най-добър спортист – жени“ феноменалната самбистка Мария Оряшкова, която спечели рекордна шеста титла от световното първенство по самбо.

„Благодаря на Министерството на младежта и спорта във Ваше лице, министър Кралев, че през тази изключително трудна година не спирахте да ни подкрепяте и сте винаги до нас“, каза Оряшкова.

В категория „Най-добър спортист – мъже“ министър Кралев връчи наградата на Иван Кръстанов от Българска конфедерация по кикбокс и муай тай. Той е многократен медалист от международни турнири, печели 5 златни медала от Европейската Купа „Карволац“, Хърватска, в пет различни стила и в актива си има още 7 златни медала от държавни първенства.

В категория „Най-добър треньор“ наградата „Златен пояс“ получи Тихомир Тодоров от Българска федерация по ушу. Той е треньор на европейския шампион по Тай Чи до 12 годишна възраст за 2020 г. Никола Димитров.

В категория „Вярност на традициите“ призът бе връчен на шихан Асен Асенов, който е първият златен медалист от Европейско първенство по киокушин за България. Той тренира карате киокушин близо 42 години. Като треньор създава много европейски и световни шампиони.

В категория „Ярка победа“ министър Кралев награди Деян Братков от Българска карате киокушин федерация, който в момента е 2-ри дан и носи званието “Заслужил майстор на спорта“. В спортната си кариера има множество постижения.

Националната асоциация на бойните спортове е учредена през 2015 година, за да подпомогне, подкрепи и популяризира бойните спортове в България. Част от асоциацията са централите по кикбокс и муай тай, карате киокушин, таекуондо ITF, джу джицу, самбо, кендо, кудо, ушу, шотокан карате до, сумо, айкидо и канадска борба, които зарадваха гостите на събитието със зрелищно шоу.

По време на церемонията всяка една от 12-те федерации раздаде награди на най-добрите си състезатели и треньори.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK