Министър Желязков иска да се прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив

Снимка: Телевизия ТВ САТ КОМ

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков ще предложи на Министерския съвет да прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив.

Мотивите за решението са, че процедурата следва да бъде съобразена и проведена в съответствие с новия Закон за концесиите, с който се въвеждат разпоредбите на Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 февруари 2014 година за възлагане на договори за концесии. Настоящата процедура за възлагане на концесия на летище Пловдив е открита и проведена по правилата на отменения Закон за концесиите.

Сред основните аргументи от министерството посочват обстоятелството, че сключването на концесионен договор за срок от 35 години, спрямо който ще се прилагат правилата на отменен закон, а не новите правила на Европейския съюз в областта на концесиите, не гарантира устойчивост и трайност на концесията.

Участникът, класиран на първо място Обединение (Консорциум) между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест, официално е уведомил министерството, че отказва да сключи концесионен договор. За информация, сравнението между офертите на участниците, класирани на първо и второ място е следното:

1. Размер на инвестициите:

1.1. класиран на първо място участник – Обединение (Консорциум) между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест, за срока на концесията – инвестиции в размер на 79 083 000 евро (седемдесет и девет милиона, осемдесет и три хиляди евро) без ДДС.

1.2. класиран на второ място участник – Консорциум Летище Пловдив, за срока на концесията – инвестиции в размер 65 513 475 евро (шестдесет и пет милиона петстотин и тринадесет хиляди четиристотин седемдесет и пет евро) без ДДС.

2. Размер на концесионното плащане:

2.1. Класиран на първо място участник – Обединение (Консорциум) между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест:

2.1.1. фиксирана част на годишните концесионни плащания в размер на 600 000 (шестстотин хиляди) лева, без ДДС, коригирана с приложимия за съответния период инфлационен индекс, съгласно концесионния договор;

2.1.2. променлива част в размер на 6 (шест) на сто от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година, свързани с ползването на обекта на концесията и дължимия ДДС върху сумата.

2.2. Класиран на второ място участник – Консорциум Летище Пловдив:

2.2.1. фиксирана част на годишните концесионни плащания в размер на 120 000 (сто и двадесет хиляди) лева, без ДДС, коригирана с приложимия за съответния период инфлационен индекс, съгласно концесионния договор;

2.2.2. променлива част в размер на 6 (шест) на сто от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година, свързани с ползването на обекта на концесията и дължимия ДДС върху сумата.

За възлагането на нова концесия ще бъдат изготвени нови концесионни анализи, като документацията за концесията ще бъде съобразена с новия Закон за концесиите и актовете по негово прилагане. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK