Министър Желязков: Обществото приема политиката за колани в автобусите

Снимка: Infomreja.bg

Обществото приема политиката за обезопасяване на автобусите с колани и очаква инициативи в тази посока.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на изслушване в комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание. В комисията взеха участие и представители на браншовите организации на автобусния превоз и превозвачите.

Транспортният министър бе категоричен, че трябва да се намери оптималният подход, така че отговорността да е балансирана, а не насочена само към индустрията и бизнеса. Той допълни, че не може да се вменява задължение само на превозвача да следи за поставянето на коланите в автобусите, защото така ще се създадат трудности при правоприлагането и осъществяването на контрола.

Министър Росен Желязков изрази готовност пряко да следи изготвянето на подзаконовата нормативна уредба, свързана с изискването за оборудване на автобусите с колани. Той увери, че това ще става в тесен контакт с неправителствения сектор и браншовите организации, така че да се изготвят най-добрите текстове, гарантиращи безопасността на този вид превози. Желязков уточни, че трябва да се въведат системи, които са допустими за прилагане, но това трябва да се направи по приемлив и ефективен начин.

Пред медии министър Росен Желязков коментира, че предстои Законът за автомобилните превози да бъде обнародван, след което ще бъде актуализирана подзаконовата нормативна уредба, където ще се разгледат всички съображения, изразени от превозвачите. „Няма да се стига до такива спорни въпроси като поставяне на колани в градския транспорт например. Там, където е необходимо, ще бъдат монтирани задължително колани, за да се гарантира безопасността на пътниците“, добави Росен Желязков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK