Министър Ивайло Калфин подаде оставка, Борисов я прие

Снимка: Личен архив

Два часа след пресконференцията на АБВ, на която стана ясно, че Изпълнителният съвет на партията ще предложи на Конгреса да одобри изтегляне на подкрепата за кабинета на Бойко Борисов, социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин подаде оставка, съобщава news.bg.

Министър-председателят Бойко Борисов е приел депозираната оставка на вицепремиера по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, съобщиха лаконично от пресслужбата на Министерски съвет.

Бойко Борисов и Ивайло Калфин са провели разговор, в който са изразили взаимна благодарност за съвместната си работа, посочват още от пресслужбата на кабинета.

Припомняме, в момента се водят тежки разговори между ГЕРБ и Патриотичния фронт, които настояват на приетите промени в Изборния кодекс за ограничаване на разкриването на изборни секции в чужбина.

Патриотите заплашват, че ако текстовете се ревизират и не се отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев, ще оттеглят подкрепата си за кабинета.

От другата страна обаче оставката на социални министър Ивайло Калфин идва на фона на предположението, че именно той е най-вероятната кандидатура на АБВ за президент на предстоящите избори.

По-късно от пресцентъра на социалното министерство съобщиха, че причина за оставката е днешното решение на Националния съвет на ПП АБВ да предложи на предстоящия в неделя висш форум на партията да бъде оттеглена подкрепата за правителството на ГЕРБ и да се призоват представителите на АБВ в изпълнителната власт да се оттеглят.

Оттеглям се от правителството по решение на АБВ, заявява Калфин, цитиран от пресцентъра си.

През последната година и половина положих много усилия за това в България да има по-високи доходи, повече работни места и повече справедливост и предвидимост в социалните системи. Доволен съм от това, което постигнах, продължава той.

По думите му остава още много работа за неговите наследници.

Той благодари на премиера за възможността да работи за българските граждани на тази отговорна позиция. Благодари и на колегите си в Министерския съвет, както и на парламентарните групи, които са подкрепяли управлението, както и за приетите „особено важни закони и решения”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK