Министър Греков направи първа копка на обходен път Ковачевица – Горно Дряново

снимки: infomreja.bg

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков днес, в навечерието на Седмицата на гората, направи първа копка и даде старт на изграждането на обходен път за тежкотоварни горски автомобили край двете гърменски села Горно Дряново и Ковачевица.

Министър Греков пристигна в Горно Дряново след тежкия петъчен парламентарен контрол, където бе посрещнат от директора на Югозападното държавно предприятие инж. Светослав Михайлов и домакина на събитието - директора на ДГС - Гърмен инж. Денислав Шенгов.

Инвестицията, която ще бъде вложена в строителството на близо 15-километровия обходен път Ковачевица - Долно Дряново, е в размер на 4 900 000 лева.

Проектът е разработен от Консорциум „ЮДП-Горски пътища”, който ще извършва и авторски надзор по време на строителните дейности. Очаква се обектът да бъде завършен след 350 дни, като той ще осигури 25 нови работни места за местни безработни и специалисти.

Изпълнител на строителството е Обединение „Партньори ЮДП” - Бургас, избрано след проведена процедура по Закона за обществените поръчки. Строителният наздор ще осъществява ДЗЗД ”Стройнорм - Икаров - Рафаилов”, съобщи директорът на ДГС ”Гърмен” Денислав Шенгов.

"Ще ви следим под лупа за всичко", закани се шеговито и изпълнителният директор на ЮДП - Благоевград Светослав Михайлов, който също поздрави със събитието събралите се горски служители, директори на съседните горски стопанства Марко Запрев на ДГС - Гоце Делчев и Йордан Бошнаков на ДЛС – Сатовча.

Сред официалните гости на първата копка, които се справиха с кирките подобаващо, бяха още заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов, депутатът Ахмед Башев, областният управител Муса Палев и заместникът му Димитър Капитанов.

Пред медиите министър Греков заяви, че алтернативният обходен път Ковачевица - Горно Дряново е с дължина 14.9 км, като трасето ще бъде покрито с трошено-каменна настилка, а по неговото протежение ще бъдат изградени крайпътни канавки и други съоръжения.

"Това е основна пътна артерия в района на ДГС - Гърмен, както и първата крупна инвестиция от 15 години насам. Обходният път е крайно необходим за дейността на стопанството, алтернатива за спокойствието на многобройните наши и чужди туристи, както и за опазване на инфраструктурата в двете населени места. От тежкотоварните камиони на предприятието се получи и напукване на голяма част от къщите в Ковачевица и Горно Дряново, а тесните пътища бяха предпоставка за пътно-транспортни произшествия - проблеми, които с изграждането на пътя ще бъдат отстранени", коментира директорът на ДГС - Гърмен Денислав Шенгов.

Той информира още, че около 2/3 от годишно добиваната дървесина в стопанството досега са се транспортирали през центъра на село Ковачевица, което е културно-исторически резерват. Това е създавало неудобства на хората, които години наред са се жалвали във всички възможни институции. 

"С изграждането на горския автомобилен път ще се намали драстично и вредното въздействие от преминаващите товарни автомобили през двете съседни села", допълни Шенгов.

През тази година на територията на Югозападното държавно предприятие е предвидено изграждането на 8 горски пътища с обща дължина над 54 км на стойност около 18 000 000 лева. Средствата се осигуряват от фонд "Инвестиции в горите", подчерта министър Греков.

По думите му освен че ще подпомогне изпълнението на лесовъдските дейности, по обходния път ще могат да се движат и пожарни автомобили за осигуряване на бърза реакция при огнени стихии в горските масиви.

"През зимните месеци по този път ще се извозва и добитата дървесина, което ще доведе до по-ритмично снабдяване на населението и фирмите от дървообработващия бранш с дървен материал”, заяви още земеделският министър.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Избирател22:14 - 05.04.2014
Една проста сметка проекта е 4 милиона и 900 хиляди.Пътят който ще се строи е 14-15 килимотре по 300 хиляди на километър.Ще минат тежките машини на горското ще направят тук там някой водосток и всичко друго ще се открадне от тези вратьоги.Това са много пари за този път.Хак се подсигуриха някои до девето колено-Но нали хората от този край са наивни много ще си ги люшка Ахмедчо.
manol20:23 - 05.04.2014
mnogo dobre izglejdat maznite ohraneni praseta do bezzaboto oskotialo ot nemotia naselenie!!!Bezsramnici!!!!
BgWC10:56 - 05.04.2014
обходен път, та като крадат дървесина, никой да не ги гледа! и половината пари за строежа ще откраднат! вижте им мазните ухилени физиономии! а простите и тъпи селяни с хляб и мед ги посрещат, вместо да ги подбарат с дряновите тояги, та бой, бой до насиране!
bnh10:00 - 05.04.2014
долни копелета охранени дебелогъзи изедници. пият като кърлежи кръвчицата на бедния народ и само растът в гъзовете и шишкавите кореми. рак да ви натръшка всички на снимката. амин

FACEBOOK