След бурния вятър: Дъжд и студ в цялата страна

Снимка: Infomreja.bg

Вятърът отслабва, но ще отстъпи място на валежи от дъжд. Те ще започнат от Западна България още в началото на деня, а по-късно ще обхванат цялата страна.

Валежите временно ще са интензивни, на места - значителни по количество. Ще има гръмотевици, възможни са и градушки, прогнозираха синоптиците от НИМХ при БАН.

След обяд в югозападните райони валежите ще спрат и за кратко облачността ще се разкъса. През деня в цялата страната югозападният вятър ще се смени с умерен и временно силен северозападен, в Източна България – североизточен.

От север ще нахлуе студен въздух и това ще доведе до бързо понижение на температурите, чувствително - в Северна България, особено в североизточните райони, където след обяд дъждът ще премине в сняг и там са възможни поледици.

В сутрешните часове температурите ще бъдат все още високи – между 9° и 14°, в североизточните райони - по-ниски, а към 14 часа - в широк интервал, от 0° в североизточните до 20° в югоизточните райони, където през по-голямата част от деня все още ще духа югозападен вятър.

Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще е облачно, с валежи и намалена видимост. На места валежите ще са интензивни, придружени с гръмотевици. Ще духа силен и бурен югозападен вятър, който в ниските части ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 2°, но през деня ще се понижават.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за март, като ще се понижава още и едва вечерта от запад ще се повишава.

През следващите дни температурите в Северна България ще бъдат много по-ниски от тези в Южна. Ще има и валежи, предимно слаби и на места. В понеделник ще превалява главно през втората половина от деня в западната половина от страната, дъжд, само в крайните северозападни райони – сняг. Вятърът ще бъде от изток-югоизток.

Във вторник на повече места ще са преваляванията в източната половина, в североизточните райони - от сняг. Вятърът ще е слаб, в Северна България - западен.

В сряда вятърът ще стане югоизточен и ще се усили, особено в Източна България. Преваляванията отново ще са предимно в Западна и Централна България, от сняг - в северозападните райони.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK