Бургазлии обвиняват предприятията за мръсния въздух в града

Снимка: offnews.bg

Едва 50-ина бургазлии излязоха днес на протест срещу замърсяването на въздуха в града. Повод за организирането му бяха и последните сигнали, постъпили в институциите, за неприятни миризми, които се носят в града главно през нощта. 
Недоволни от замърсяването му, редица бургазлии посочиха като едни от причинителите големите предприятия „Лукойл“ и „Кроношпан“ и споделиха:

„…Мръсен въздух, фини прахови частици и какви ли не други замърсители - постоянно превишени нива.
…Много често се усеща миризма на сероводород – на развалени яйца. Тези дни пак имаше изпускания. Това ме навежда на мисълта, че има изпускания, неконтролирани от „Нефтохим“ - а.…Всички виждаме как денонощно бълват комините на „Кроношпан“. Никой не може да ни увери в обратното, че точно оттам не идва замърсяване.
… 11 млн. тона прахови частици произвеждат производните на „Лукойл – Нефтохим“. „Кроношпан“ произвежда около над 120 000 тона годишно“, казаха бургазлии. 

Организаторите на протеста Стоян Грозев и Стефан Петров внесоха и конкретни искания към общинския съвет. Сред исканията са РИОСВ да даде отчет за актуалното състояние на въздуха, а здравната инспекция да оповести данните за броя на заболели от белодробни заболявания в последните няколко години. Официалната информация на РЗИ е само за периода 2012 – 2014 г. и сочи завишаване за последните две години с около 20%. Грозев и Петров настояват още и да бъдат закупени от страна на Община Бургас сертифицирани уреди, които да бъдат раздадени на граждани – доброволци, за да се следи актуалното състояние на въздуха и от независими източници. Сред исканията са и уреди или мобилни лаборатории, които да измерват всички замърсители. 

От общинската комисия по екология, която заседаваше по това време в сградата на Общината приеха декларацията с исканията и обещаха да посредничат за среща между протестиращи, екоинспекцията и здравната инспекция. Повечето от предложенията са отправени към държавните институции, обясни председателят на комисията Георги Митев:

„Ще напишем писма до тях – до РИОСВ и до РЗИ – Бургас, за да могат да ни отговорят. Тези отговори ще бъдат дадени на протестиращите и на медиите. Обсъдихме ги в комисията. За някои от тези искания трябва да се намерят пътища и начини за решаването им. Част от тези искания са към държавните – компетентни органи. Община Бургас каквото и да закупи, тези уреди трябва да бъдат калибрирани, най-малкото, за да могат да бъдат меродавни техните резултати“, каза Митев.

Той така и не поясни, въпреки отправените към него въпроси, дали съветниците ще внесат докладна записка да бъдат закупени подобни уреди. Според заместник – председателят на комисията Бойчо Георгиев можели и самите предприятия да бъдат накарани да го направят, но как – не уточни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK