Кметът на Банско: Решението на ВАС е разочароващо, но донякъде очаквано

Снимка: Infomreja.bg, архив

Решението на ВАС е разочароващо, но донякъде очаквано.

Така коментира темата кметът на Банско – Георги Икономов, след като вчера официално бе оповестено, че ВАС отхвърля промените в устройствения план на НП „Пирин“.

Живеем в правова държава, всичко се решава според законите и съда. Уважаваме мнението на съда, допълни Икономов пред ИНФОМРЕЖА.

След подобно развитие, никой не трябва да ни убеждава, че зимният туризъм е приоритетен за нас. Никой в Банско няма да повярва на това. Защото едва ли ще се намери разумен човек, който да инвестира в подобна зимна ски инфраструктура – при подобна законова уредба, каза кметът и прогнозира:

Това ще доведе до абсолютен застой, не само на Банско, но и на целия зимен туризъм в България. В момента ние сме в застой, съоръженията остаряват, другите държава и ги подменят и се развиват. Нека да не се учудваме при такова положение и да не обвиняваме никой друг защо сме бедни.

След като решението бе оповестено вчера така наречените „зелени“ празнуваха „победа“. Възможно ли е техните доводи да са повлияли на съда, попитахме Икономов, който коментира: Има всякакви конспиративни теории – съдът е решил според нормативната база и не мисля, че е имало или би могло да има натиск.

А какви са пътищата пред курорта?

Банско трябва да търси алтернатива – ние сме стигнали пика на зимния туризъм. Не можем да привлечем нито един турист в повече или да привлечем група по-качествени туристи.

В навечерието на 5. октомври – празникът на Банско, ИНФОМРЕЖА разговаря с Икономов, който сподели:

Какво предстои за Банско – какъв е пътят, по който върви градът?

Банско безспорно ще върви по пътя на туризма. Няма две мнения по този въпрос. Най-важното нещо, което случвайки се, би подобрило баланса, е построяването на втората кабинка и построяване на два или три ски лифта и писти. Това ако се случи, Банско ще се превърне в един европейски ски курорт от съвременен тип, който ще предлага една качествена услуга. В момента имаме по-голям ресурс от леглова база, което не е добре, защото така се развива една нездрава конкуренция. Това би могло да се промени чрез повишаване на цените, повишаване качеството на услугите и само така бихме привлекли качествените туристи. Тоест, оттук нататък, ние не трябва да работим повече за увеличаването на броя туристите в Банско, не това е най-важното. Важното е да привлечем все повече състоятелни туристи, а за да се случи това, трябва да се облекчи чакането с часове за качване в планината. Всичко това е свързано с построяването на втора кабинка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK