Министър Димитров обсъди с кмета на Пловдив осигуряването на вода за града

Снимка: Infomreja.bg, архив

Коментираха и напредъка и на четирите важни европейски проекта ОПОС

„Подкрепям реализацията на проекта „Въча“, който е от изключителна важност за осигуряването на чиста питейна вода за Пловдив“. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в Пловдив след среща с кмета на града Здравко Димитров.

Министърът посочи, че четирите язовира до Пловдив – „Кричим“, „Въча“, „Цанков камък“ и „Доспат“ са пълни средно на около 95%. „Идеята е четирите язовира да подават вода за Пловдив и по този начин трайно да бъде решен проблемът с осигуряването на по-качествена питейна вода за десетки години напред“, обясни той.

Двамата обсъдиха напредъка по изпълнението на четирите важни европейски проекта по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), които в момента се реализират в града, както и приоритетите за следващия програмен период. Важен проблем, който беше коментиран, е осигуряването на средства за затваряне и рекултивация на сметището в Цалапица.

Също така министърът подчерта, че е необходимо да  се реализират проекти за инсталации за компостиране и разделно събиране на отпадъците, така че да се  гарантира оползотворяването им като част от кръговата икономика. „Всички тези проекти, които сега реализирате, ще доведат до повишаване качеството на живот в града“, коментира още той.

Министър Димитров посочи като предизвикателство да се изчисти коритото на река Марица и да се помисли за рехабилитация на каналите на „Напоителни системи“ ЕАД.

„Проведохме конферентни разговори и с кметове от областта, които са ангажирани и заинтересовани от решението на тези въпроси. Такива срещи ще имаме и в бъдеще“, увери министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK