Министър Димитров: Ако изградим необходимите съоръжения, догодина няма да има водна криза

Снимка: Infomreja.bg

По отношение на водоснабдяването в страната министърът посочи, че тази година е осигурена вода на всички отрасли

Няма да има водна криза за Южното Черноморие, ако до февруари изградим необходимите съоръжения и резервираме водни количества в язовир „Камчия“. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров след работно съвещание в бургаската областна управа днес, в което участваха кметовете на Бургас и Варна Димитър Николов и Иван Портних, управителят на „ВиК“-Бургас инж. Ганчо Тенев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Трябва да приведем в изпълнение и максимално бързо да направим връзките между язовирите „Порой“ и „Ахелой“, да резервираме съответните количества и догодина никой да не разбере в Бургаския регион, че сме имали проблеми с 3 години безводие и климатични промени“, каза министър Димитров. Той посочи, че вече са направили план със зам.-министър Нанков, кметовете на Бургас и Варна и областните управители. „С графика за месец декември налагаме още малко ограничения, в допълнение на наложените от януари т.г., като Варна образно казано ще се лиши малко от водата от яз. „Камчия“, за да може да помогне за Бургас.

За няколко месеца част от водата за Варна ще дойде в Бургас, ще резервираме вода в яз. „Порой“, която да стигне за още няколко месеца. Ще приведем в изправност и яз. „Ахелой“. За целта трябва да направим предложение на Министерски съвет двата язовира да преминат в ръцете на областния управител, защото тогава ще е и по-евтина водата“, обясни министърът. Той изрази благодарност за солидарността, която са проявили от варненската управа.

„Дали сме срок на „ВиК“-Бургас до 20 февруари да е изградена системата. Имат указания как да ремонтират стена, кула, водосборни съоръжения. Искаме да е най-хубавото, и след 50 години като минеш там, тези тръби да са добри, модулите да са нагласени на нова и чиста площадка. Най-голямата трудност ще падне върху инж. Ганчо Тенев. Нямаме друг вариант освен язовирите „Порой“ и „Ахелой“, постигнахме съгласие по всички въпроси“, категоричен беше Емил Димитров. Според него с изграждането на съоръженията и резервираните количества от „Камчия“ спокойно ще може да  се издържи до 11 месеца, дори да няма дъждове.

По отношение на водоснабдяването в страната министърът посочи, че тази година е осигурена вода на всички отрасли с някои ограничения,  догодина целта е да се осигури на 100% водата за земеделските производители и да няма водна криза за тях. „Намерили сме механизъм, с който всички земеделци около Шумен, Тунджа и пловдивското поле да получат вода на 100%, докато тази година успяхме на 70-75%. Разработен е вариант вода от района на Рилския манастир и София да отиде в Родопите до Средна гора, и от там в Белозем, с цел акумулиране на обеми за напояване на земеделците“, съобщи Емил Димитров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK