Министър, депутати, кметове и просветни дейци в граждански диалог за образованието в Благоевград

Снимки: ГЕРБ

Зала "22 септември" в Благоевград трудно събра желаещите да се включат в гражданския диалог под мотото "Европа в нашия дом“ на тема образование.

Дискусията бе организирана от ПП ГЕРБ и в нея участваха министърът на образованието и науката, Красимир Вълчев, председателят на Комисията по образование в Народното събрание - Милена Дамянова, евродепутатът Асим Адемов, кметът на община Благоевград - Атанас Камбитов, депутатът Даниела Савеклиева, областният управител и общински ръководител на ПП ГЕРБ-Благоевград, Бисер Михайлов.

Сред гостите на събитието бяха и народните представители от ПП ГЕРБ Георги Динев, Стефан Апостолов, Александър Мацурев и д-р Емил Тончев.

Министър Вълчев представи всички резултати от работата на правителството до момента в сферата на образованието. Подобряването на образователната инфраструктура не може да е пълноценно без финансиране по Европейски програми.

България и Европа се нуждаят от все повече млади и образовани кадри, които да спомогнат за бъдещия икономически растеж. Именно тези високообразовани хора ще позволят на България и ЕС да се конкурират в една глобализирана икономика, основана на знанието. Това бяха основните изводи, направени по време на форума.

Трябва да сме по-ориентирани към професионалното образование, насочвайки децата към него, за да ги задържим в регионите, каза Вълчев. Той посочи, че Министерството на образованието подкрепя тези усилия. „Ние осигурихме допълнителни средства за по-отдалечените детски градини и училищата, където има проблеми. В бъдеще предизвикателство пред нас ще бъде осигуряването на учители", допълни министърът.

Според него трябва да се префокусира системата към креативния учител, който да се чувства свободен да преподава с по-различни методи, а не просто да бъде лектор. По този начин той ще провокира интереса на децата към ученето, както и ще провокира креативността и критичното мислене", смята Вълчев. Той подчерта, че част от модернизацията на системата се насочва и към информационните технологии, както и към развитието на дигиталните умения.

„С гордост и удовлетворение представям учителската гилдия в Европейския парламент. За всичките години членство България се промени изключително много. Но едно нещо е изключително важно – няма учител, който да получава 4 долара заплата. Не е далеч времето, когато заплатата на учителите беше точно толкова. Днес образованието е приоритет на правителството. Бе поет ангажимент за увеличение на заплатите и той се изпълнява“, сподели по време на диалога евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов.

Той допълни, че Европа вече е във всеки дом и е изключително важно да се участва в предстоящите избори за членове на Европейския парламент.

"В образователната система ще бъдат инвестирани почти 2 млд. и 400 млн. лв., от тях 1,3 млд. за двойното увеличаване на учителските заплати, други 400 млн. са договорени по различни програми за подобряване на материалната база и дигитализацията на образованието. Затова и в контекста на предстоящите избори за Европейски парамент трябва да си дадем ясна сметка колко важно е членството в ЕС и колко преимущества ни носи то най-вече в сферата на образованието", коментира на форума депутатът Даниела Савеклиева.

Тя изтъкна, че образованието е национален приоритет и категоричен ангажимент на ГЕРБ. "Инвестициите в образование са инвестиции в успешното бъдеще на България – инвестиции в подготвени млади хора и в икономически растеж за просперираща нация. Работни места, високи доходи и развиваща се икономика се постигат само с качествено образование", каза още Савеклиева.

„Най-добрите инвестиции са в образованието“, заяви от своя страна и домакинът на форума, Атанас Камбитов. Той благодари на министър Вълчев за доброто взаимодействие и комуникация между Министерството на образованието и общините. Кметът на Благоевград допълни, че в сферата на образованието е направено изключително много.

В залата присъстваха над 350 жители на Благоевград, голяма част от които работещи в сферата на образованието.

 

Министърът на образованието и науката, Красимир Вълчев
Евродепутатът Асим Адемов

КОМЕНТАРИ

Айков11:28 - 27.02.2019
Предполагам , че активно участие в мероприятието е имал и депутата с гладко четене на Закона за спорта , който е и номиниран за евродепутат от герб Симитли.
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK