Министър Бисер Петков в Кюстендил: В "Сияние" е създаден модел на грижа близък до семейния

Снимки: Infomreja.bg

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова посетиха центровете за настаняване от семеен тип „Сияние“ в Кюстендил и останаха впечатлени от гостоприемството и условията, при които се отглеждат потребителите - 16 деца и младежи.

Доставчик на услугата е Фондация "Сийдър"  с подкрепата на Община Кюстендил.

"Центърът, създаден през 2010 година и тук са изведени децата от специализираната институция в село Горна Козница. Това, което виждаме тук е доказателство за смисъла на един процес, който България започна през 2010 година, наричан деинституционализация на грижата за деца. Тези деца и младежи, които живеят тук 8 години са променили начина на живот, благодарение на това, че е създаден модел на грижа, който е близък до семейния", каза министър Петков.

Той сподели за кампанията на Министерство на труда и социалната политика, под мото "Мисията е възможна", която цели мобилизиране на обществената подкрепа за успешното завършване на процеса на деинституционализация. По думите му през годините над 90 % от децата за изведени от специализираните институции. Остават още няколко такива, които предстои да бъдат закрити. 

"Докато има хора, работещи в подобни центрове, за които работата е усещане, мисия, кауза, аз съм сигурен, че приключването на процеса на деинституционализация е възможен, тъй като социалните услуги за деца се развиха много бързо в България. Това, което планираме е да се развият и социалните услуги за пълнолетни лица.

Другото важно нещо е новия Закон за социалните услуги. Вървам, че той ще бъде приет до края на годината от Народното събрание. С него се цели да се разшири достъпа до социални услуги, да се подобри качеството и ефективността им, да се акцентира върху интегрирания подход и публично-частното партньорство", уточни министър Петков.

По думите му всичко това се вижда като успешна практика в Центъра в Кюстендил. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK