Около 25% от емисиите от превозни средства в ЕС идват от камиони и тирове

Снимка: Infomreja.bg

Първото европейско законодателство за емисии от камиони и тирове беше прието от Парламента в четвъртък, с цел да се спре увеличаването на емисиите от пътния транспорт.

Новото законодателство, неофициално договорено между евродепутатите и Румънското председателство на Съвета през февруари, беше прието с 474 гласа „за“, срещу 47 гласа „против“ и 11 гласа „въздържал се“.

То изисква емисиите на CO2 от тежкотоварни автомобили като камиони и тирове да бъдат намалени с 30% до 2030 г, с междинна цел за намаляване от 15% до 2025 г.

Също така, до 2025 г. производителите ще трябва да гарантират, че поне 2% от пазарния дял от продажбите на нови превозни средства идват от превозни средства с нулеви и ниски емисии, с цел да се противодейства на постоянно нарастващите емисии от пътния транспорт, от които около една четвърт се дължат на тежкотоварните превозни средства.

В допълнение на това, Европейската комисия ще трябва през 2022 г. да предложи нови цели за периода след 2030г., в съответствие с Парижкото споразумение.

Цитат

Докладчикът Бас Ейкхаут (Зелените/ЕСА, Нидерландия) отбеляза: „Това, че ЕС за пръв път предприема действия относно емисиите на CO2, е голям успех. Регламентът ще помогне за намаляване на замърсяването по пътищата ни и ще подобри качеството на въздуха.Бъдещето на чистите камиони трябва да бъде водено от иновацията. Следователно това законодателство трябва да насърчава индустрията да стимулира промените и напредъка в технологиите.“

Следващи стъпки

Съветът трябва официално да одобри текста преди той да влезе в сила.

Бързи факти

Тежкотоварните автомобили са отговорни за 27% от емисиите на CO2 от пътния транспорт и почти 5% от емисиите на парникови газове (данни от 2016 г.). От 1990 г. насам, емисиите на тежкотоварни автомобили са се увеличили с 25% - главно заради увеличението на автомобилния товарен превоз. Очаква се те да продължат да се увеличават, ако не се приемат и приложат нови политики.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK