Министър Ангелов: Предстои да внесем Националната стратегия за психично здраве в МС

Снимки: МЗ

Здравният министър посети Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“

„Страната ни трябва да има дългосрочна политика по отношение психичното здраве на българските граждани – такава е начертана в проекта на Националната стратегия за психично здраве, която е с хоризонт до 2030 г. Предстои да я разгледаме на ръководство на МЗ и да я придвижим към Министерски съвет. Важно е в кратки срокове тя да стане факт и работата по разписаните в документа дейности да започне“. Това подчерта министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при посещение в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“.

Заедно с директора на лечебното заведение д-р Цветеслава Гълъбова и част от екипа ѝ министър Ангелов и зам.-министър Пенков обсъдиха още необходимостта от преместване на лечебното заведение в рамките на столицата. Здравният министър пое ангажимент да проведе интензивни разговори с други институции, които разполагат с подходящи и неизползваеми терени, респективно – сгради. До тогава трябва да бъде намерено решение на казуса с неизяснената собственост на две от постройките, намиращи се в двора на лечебното заведение в Нови Искър, като за целта ще бъде търсено съдействието на областния управител на София-град.

Работещите в ДПБ „Св. Иван Рилски“ приветстваха увеличението на трудовите в държавните психиатрични болници с 30% от 1 август. Д-р Гълъбова подчерта, че и към момента в лечебното заведение са постигнати минималните нива, заложени в Колективния трудов договор, като отчете, че достойните възнаграждения и усилията на министерството да гарантира такива са стъпка към повишаване мотивацията на работещите в психиатричните структури. Д-р Гълъбова допълни, че към момента лечебното заведение е кадрово обезпечено.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK