Министър Алексиев: Коридор VIII е с голям потенциал, но са необходими още много инвестиции

Снимка: МТ

България ще положи усилия за приключване на дейностите по изграждането на последния жп участък от Гюешево до РСМ

Коридор VIII е с голям потенциал, но са необходими още много инвестиции и работа за завършването му. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев по време на церемонията по подписване на Меморандума за сътрудничество в изграждането на устойчива инфраструктура по протежението на Коридор VIII. Документът беше подписан от министър Христо Алексиев, министъра на инфраструктурата и енергетиката на Република Албания Белинда Балуку и министъра за транспорта и комуникациите на Република Северна Македония Благой Бочварски.

„За нас е от голямо значение да развиваме и надграждаме транспортната свързаност в региона. Някои връзки все още липсват, а други трябва да бъдат модернизирани, за да се осигури достатъчен капацитет. Като цяло по инфраструктурата на коридора на българска територия са реализирани голяма част от участъците. В момента се работи по модернизацията на железопътния участък Елин Пелин–Костенец и рехабилитацията на жп линията Пловдив–Бургас, Фаза 2 по посока Коридор VIII. Изпълнява се и проект за техническа помощ, свързан с модернизацията и изграждането на железопътна линия София–граница с Република Северна Македония“, каза министър Христо Алексиев.

Тримата министри изразиха общо виждане, че Коридор VIII трябва да бъде разглеждан като един общ проект, обхващащ цялата инфраструктура – пристанищна, железопътна и автомобилна. Цялостното завършване на Коридор VIII ще доведе до по-добра транспортна и икономическа свързаност, както и подобряване на ефективността на транспортните услуги.

С подписването на Меморандума трите страни потвърдиха значимостта на взаимните усилия за ускоряване развитието на Коридор VIII и изграждането на липсващите връзки между трите държави, както и проектите на територията на всяка от тях.

В Меморандума е посочено, че Република България ще положи усилия за приключване на дейностите по изграждането на последния жп участък от Гюешево до границата с Република Северна Македония (2.5 км) и модернизацията на съществуващата транспортна инфраструктура по жп участъка София–Перник–Радомир–Гюешево. Министърът посочи, че през следващата седмица ще стартира търгът за строителство на жп отсечката Перник–Радомир. Той допълни, че в момента се изготвя техническият проект за жп връзката Радомир–Гюешево, като се очаква в началото на следващата година да бъде одобрена и процедурата за строителство.

Република Северна Македония ще работи по изграждането и финализирането на транспортната инфраструктура до границата с Република България и Република Албания. Това включва завършването на дейностите по жп участъците Куманово–Беляковце– Крива Паланка и изграждането на новата жп линия в участъка Крива Паланка–Деве Баир, граница с Република България (общо 89 км). Изготвяне на подробни проекти за модернизация и електрификация на железопътния участък Куманово–Скопие–Кичево (обща дължина 150 км) и изграждането на нова железопътна линия в участъка Кичево–Стуга-Лин, граница с Република Албания (обща дължина 70 км).

От своя страна Република Албания поема ангажимента да работи по рехабилитация на железопътната линия Тирана–Дуръс и изграждането на новия железопътен клон до международното летище „Майка Тереза” (Ринас) (обща дължина 34,7 км), както и по рехабилитацията на железопътна линия Дуръс–Рогожин–Поградец–Лин и изграждането на нова железопътна връзка Лин-граница с Република Северна Македония (обща дължина 137 км).

Съгласно документа трите страни се договарят посочените цели да бъдат постигнати до 2030 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK