Министрите обсъдиха на извънредна среща ситуацията около коронавируса

Снимка: БГНЕС

Борисов за коронавируса: Рисковете са големи

Предлагам да минем в 4-та степен код за опасност, което означава силна препоръка, даже забрана на български граждани да пътуват за Китай.

Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на извънредната среща в Министерски съвет заради разпространяващия се коронавирус, предаде репортер на БГНЕС.

Външният министър съобщи, че в Китай имат доброволна връзка с около 270 наши сънародници, но до момента никой не е потърсил съдействие с посолството ни.

Единствено трима българи – две момичета и едно момче студенти, ще бъдат транспортирани от Ухан.

Трима наши студенти вече са на територията на френското консулство. Едно от момичетата е с двойно гражданство и тя ще пристигне в Германия още днес, където и ще остане, съобщи Захариева. Другите двама – момче и момиче, ще бъдат транспортирани утре рано сутрин със самолет на френските авиолинии. Транспорт на двамата ще става от борд на борд. В неделя „Спартан” ще поеме от летището във Франция двамата български студенти, които ще бъдат откарани във ВМА за срок от 14 дни. Ако някои от двамата, които ще са във френския самолет, покажат признаци на температура, те ще останат под карантина във Франция, уточни Захариева.

Умоляваме и настояваме българските граждани да не пътуват до Китай. Гранична полиция в никоя държава не е спряла епидемия, но може да я забави. На аерогарите да има термокамери, веднага, нареди премиерът Бойко Борисов по време на срещата.

Борисов настоя и внимателно да се проследят китайските граждани, които са били в страната си за новата им година и сега се връщат по борси у нас.

Рисковете са огромни. Ние не може да забраним на някой да отива там, но в следващите няколко седмици, и докато не намерят ваксина за този вирус, най-високата степен на мерки за контрол, заяви още Борисов.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK