Министри и депутати блокирани в парламента

снимка: Дневник

Хиляди протестиращи срещу правителството обсадиха парламента тази вечер заради актуализацията на бюджета и се стигна до сблъсъци с полицията. Жандармерията се опитва да изкара министри, депутати и журналисти от Народното събрание.

На 40-ия ден от началото на протестите недоволните от кабинета "Орешарски" се събраха при входовете на Народното събрание, където се обсъждаше няколко часа актуализацията на бюджета в парламентарни комисии, както и на традиционното място - на площад "Независимост" пред МС.

След заседанието служителите на НСО и полицаите предупреди министрите Хасан Адемов, Петър Чобанов и Драгомир Стойнев, депутатите и журналистите в Народното събрание да не излизат, предаде БГНЕС.

Обясненията са, че протестиращите не различават депутатите, чиновниците и журналистите. В кулоарите има и представители на синдикатите и работодателите, които бяха на обсъждането. Общо в НС са 109 човека. На журналистите е било забранено да предават от Народното събрание.

При парламента има много полиция. Протестиращи се провикнаха “Най-добре е хеликоптерите да дойдат”, шегувайки се с историческата фраза на Петър Младенов от началото на 90-те за танковете, съобщи Офнюз.

Към 21.30 ч. камионетки на жандармерията и полицаи се наредиха в колона до НС. Протестиращите се хванаха за ръце, образувайки жива верига.

Към 22 ч. полицаите изблъскаха протестиращите, за да може да бъдат изведени министри и депутати от парламента с автобус.

Преди това протестиращите спряха коли на депутати да напускат Народното събрание, замеряха ги с домати. Органите на реда изблъскаха хора, за да преминат автомобилите.

Недоволните от кабинета пред НС извикаха протестиращите пред Министерски съвет и към 20 ч. при парламента се събраха хиляди.

Жива верига от полицаи попречи на протестиращите да преминат към парламента откъм улица "Париж". Полицията се оттегли след викове "Пазите престъпници". Последваха аплодисменти, предаде "Дневник".

Един човек бил отведен в Столичната дирекция на МВР, съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР. Той е направил опит да спре служебен автомобил.

БНТ съобщи, че са задържани няколко души - провокатори, които са били без лични документи.

Много хора днес са облечени в черни дрехи. Донесен бе ковчегът от сутрешния протест "На кафе", на който пише "помен" и има некролог на правителството. Запалиха се свещи.

Сутринта пред Народното събрание бе отслужена панихида за правителството. Имаше жито и шампанско.

 

снимка: Дневник

КОМЕНТАРИ

Торо23:43 - 23.07.2013
Тази вечер са раздадени огромни пари и дрога.Само така ОСТАВКА
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK