Министерството на туризма е за изграждане на втори лифт в Банско

Николина Ангелкова, снимка: infomreja.bg, архив

Министерството на туризма подкрепя развитието на зимния туризъм и категорично стои твърдо за възможностите за втори лифт в Банско при спазване на всички изисквания на закона, заяви днес министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от Vesti.bg.

Тя смята, че България трябва да се възползва от потенциала, който има за развитие на планинския туризъм и ски туризма, който привлича висок клас туристи, както и голфа.

"Съвсем скоро ще излезем с решение, което да успокои жителите на Банско. Решението и становището ни многократно е изразявано ясно и категорично, че без втори кабинков лифт не може да има ясни условия за ски туризъм и спорт в Банско", коментира пред журналисти министърът на спорта Красен Кралев.

Според Кралев липсата на втори лифт и 45-минутните опашки са лоша реклама за България. "Пистите също не достигат и, за да може да бъдем начело и да използваме инфраструктурата, която Банско предлага, трябва да сме адекватни. Ако искаме да развиваме туристическата индустрия и ски спорта трябва да се търси решение и за втори кабинков лифт в Банско и за увеличаване на дължината на пистите в страната", коментира Кралев.

Той уточни, че се води диалог между различните министерства, които са ангажирани с този проблем и смята, че съвсем скоро ще има положително решение на този казус в рамките на българското и европейско законодателство, което да удовлетворява туризма и спортната общественост.

Малко след изявленията на двамата министри Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изрази разочарование от казаното от Красен Кралев и Николина Ангелкова.

"Техните изявления са показателни, че е напълно проформа назначената междуведомствена работна група, която в срок до 15 февруари 2015 г. трябва да разгледа възникналите проблеми, свързани с изпълнението на концесията за ски зона Банско в изключителната държавна собственост вековни гори в Национален парк Пирин", заявяват природозащитниците и допълват, че "вече е ясно, че се правят жалки опити да се прикрие взето вече решение на правителството".

От коалицията напомнят, че съгласно Закона за защитените територии е забранено строителството на нови спортни съоръжения в националните паркове. Според природозащитниците държавата се опитва да прикрие нередностите при реализирането на концесията от дружество собственост на офшорни компании, описани в доклади на Сметната палата, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност - БОРКОР, Министерство на околната среда и водите, прокуратурата и ЮНЕСКО.

Природозащитници, скиори и сноубордисти остават в готовност за протестни действия в защита на националните и природните паркове в България и за извеждането на зимните спортове от монополните икономически кръгове, посочват още от коалицията „За да остане природа в България”.

Днес Министерският съвет прие годишния доклад на комисията за текущ контрол по изпълнението през 2013 г. на сключените концесионни договори към министъра на околната среда и водите. Действащите към 31 декември 2013 г. договори за добив на минерални води са 18. Обект на контрол е и концесионният договор за защитена територия, част от Национален парк "Пирин" - "Ски зона с център Банско", съобщи пресцентърът на кабинета.

Общо приходите от концесионната дейност през 2013 г. са в размер на 2 707 390,10 лева. От тях плащанията по договорите за добив на минерални води са 2 430 554,60 лева, за ски зоната с центъро Банско - 276 835,50 лева.

Министърът на туризма съобщи още, че днес правителството е приело наредбата за организация на единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която би трябвало да започне да функционира от 2016 г. Приблизителният бюджет за ЕСТИ ще бъде около 1 млн. и 200 хиляди лв.Чрез ЕСТИ ще се подава електронна информация и информация по защитени канали ще свързва всички териториални звена на местната власт, всички участници, които работят в туристическия сектор, МВР и НАП.

За да може тази система да функционира напълно, са стартирани и промени в Закона за туризма, които съгласно законодателната програма ще бъдат вкарани за разглеждане през март. Регистърът трябва да включва и статистически данни, което в момента не функционира правилно, каза Ангелкова.

 

КОМЕНТАРИ

Emilia23:21 - 05.02.2015
Pozdraw za reshenieto i uspech!
Филип18:55 - 05.02.2015
Най-накрая да излезе някой от управляващите с ясна позиция по темата. По-всичко личи, че проблема с втората кабина ще бъде разрешен в най-скоро време.
DJ Ceci17:03 - 05.02.2015
Всички аспекти от икономиката на България трябва да се развиват. Туризмът е един от тях и министрите си вършат работата, в случая, като правят всичко за добруването на зимния туризъм
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK