Министерството на енергетиката и МОСВ проверяват концесията за добив на мрамор, вдигнала на бунт Ново Лески и Мосомище

Даниела Савеклиева, снимка: Infomreja.bg, архив

Народният представител от ГЕРБ и областен координатор на партията в Благоевград, Даниела Савеклиева, се срещна с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министъра на околната среда и водите, Красимир Живков.

Срещата бе във връзка с протестите на жителите на селата Ново Лески и Мосомище срещу отдаването на техни територии на концесия за 25 години за добив на подземни богатства.

„Получих писмо с молба за съдействие от Инициативен комитет срещу кариера за добив на мрамори и инертни материали в местността Водицата, в землището на Ново Лески. Жителите на двете села – Ново Лески и Мосомище, са изключително притеснени от инвестиционните намерения на местната фирма, която ще изгражда кариера само на 500 м от с. Ново Лески; на 1200 м. от с. Мосомище и в непосредствена близост до лозята и нивите на местни жители, в които има и вилни постройки. В писмото си те настояват Министерството на енергетиката да не подписва концесионния договор и да направи ревизия на преписката, въз основа на която кабинетът „Орешарски“ е взел решение за предоставяне на концесията. Според тях даването на такова разрешение ще засегне регион с над 5000 жители“, коментира Даниела Савеклиева.

Тя уточни, че съществува вероятност за увреждане и унищожаване на местообитанията на видове птици. „Части от терена попадат в защитена зона от Натура. Според Инициативния комитет са допуснати още редица нарушения на процедурата“, обясни Даниела Савеклиева. Тя подчерта, че за нея, като народен представител от Благоевградска област, винаги е било приоритет в работата да помага при разрешаването на проблеми на хората от областта.

„С колегите ми от ГЕРБ сме доказали през годините, че за нас е важно какво се случва в Пиринския край. Затова и в този случай се ангажирах. Още във вчерашния ден направих срещи с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Към писмото, адресирано до мен, бяха приложени и документи, доказващи според инициативния комитет, нарушения и пропуски в процедурата за разрешаване на концесията. Аз лично предоставих на министър Петкова и зам.-министър Живков въпросните документи. Вече са разпоредели проверки и от двете министерства. А днес, на протеста на жителите в 14.30 часа, ще присъства и директорът на дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ от Министерство на енергетиката“, заяви Савеклиева.

Тя коментира още, че именно това е пътят за изясняване и решаване на проблемите от местно значение.

 

КОМЕНТАРИ

Въведете име...18:07 - 22.07.2017
Delo vashe na ГЕРБ!
скептик02:11 - 22.07.2017
Само да не се окаже че сред ходатаите на Чонгов има и депутати от ГЕРБ и такива които са гербаджии само когато ГЕРБ е на власт а всъщност са въртиопашки с реформатори , десебари и бесепари .
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK