Министерският съвет отпусна близо 65 милиона лева за образование и наука

Снимка: Infomreja.bg

14,5 млн. лв. са за изпълнението на осем национални научни програми за 2021 г.

„Близо 48 милиона лева отпускаме за наука на днешното правителствено заседание. От тях 14,5 млн. лв. са за изпълнението на осем национални научни програми за 2021 г., в рамките на които се работи по важни за обществото теми като единен цифров пазар в науката, ниско въглеродна енергия, опазване на околната среда, здравеопазване и медицина“. Това обяви в началото на заседанието министър-председателят Бойко Борисов. 

Над 33 млн. лв. са осигурените средства и за дейностите от Националната пътна карта за научна инфраструктура. „Те са за БАН, за Селскостопанската академия, университетите, за хората, които правят включително и подводната археология, за кораба, който се купува за Висшето военноморското училище, който ще се използва за научни и изследователски цели“, подчерта още премиерът Борисов. Целта е да се осигури достъп на българските учени до най- съвременно научно оборудване и те да участват в по-мащабни научни проекти в страната, както и в международни паневропейски и световни проекти.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев допълни, че финансираните обекти по Националната пътна карта за научна инфраструктура имат стратегическо значение за българската наука и са с най-голям потенциал за извършване на съвременни и високи научни изследвания.

Преизбраният за председател на БАН академик Юлиан Ревалски благодари на правителството за подкрепата. „Тези средства са изключително важни, за да може да функционира нормално научната система в България“, подчерта академик Ревалски.

С 16,9 млн. лв. ще бъдат подпомогнати и 2257 училища при реализирането на противоепидемичните мерки срещу КОВИД-19. С тях училищата ще могат да осигурят дезинфектанти, апарати за пречистване на въздуха, електронни устройства за учениците, които нямат възможност да си закупят сами. С част от средствата ще бъдат подпомогнати и 42 центъра за специална образователна подкрепа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK