Само 30 % от българите получават над 1 000 лв., сочат данни на КНСБ

Снимка: Infomreja.bg, архив

70 % от българите получават под средната заплата. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ. Според Димитров само 30 % от работещите българи получават заплата над 1 000 лв.

Това е причината и да продължава емиграцията. В този контекст председателят на синдикатите заяви, че КНСБ ще настоява за по-висока стартова заплата на хората с висше образование. 

По думите на Димитров основният индикатор трябва да е реалната работна заплата и как тя се осреднява през националната статистика. Минималната работна заплата трябва да се съотнася около 50 % от сумата, която реално получаваме като средна величина. 

Според него е важно да се направят промени по въпроса в реални срокове. Той призова да не отричаме минималната заплата. Тя трябва да бъде обвързана спрямо средното възнаграждение. След това вече ще е възможно минималната заплата да мине по сектори, икономически дейности и категории.

Димитров отбеляза и че през изминалата година заплатите у нас са се повишили с около 10 %. Разликата между заплатите в столицата и другите градове остава голяма - около 250 лв, сочат данни на КНСБ.

Според Димитров увеличаването на заплатите налага договарянето на минималните осигурителни доходи, което беше замразено от бизнеса преди 2 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK