Здравно министерство подкрепя детската кардиологична клиника

Снимка: БГНЕС

Във връзка със сигналите на лекари, че детска кардиологична клиника е застрашена, заради липса на средства и недостиг на медицински сестри, зам.-здравният министър Жени Начева коментира пред БНТ, че клиниката е уникална за страната и МЗ няма да допусне затварянето й. 

Начева допълни, че звеното е най-добре работещото в Националната кардиологична болница и проблемите му може да бъдат решени с преструктуриране на персонала и ресурсите за издръжка в болницата.

Националната кардиологична болница е единствената структура в страната, която осигурява цялостното комплексно обгрижване на деца с вродени сърдечни малформации (ВСМ) от 0 до 18-годишна възраст, включващо диагностика, съвременно лечение и проследяване.

Годишно се хоспитализират в болницата 900 деца, оперират се 250, катетеризират над 300, интервенционални процедури се извършват при 100, проследяват се над 10 000 пациенти.

Зам.-министър Начева, коментира, че здравното министерство готви и нов модел за финансиране на болниците, който ще се прилага от началото на следващата година.

До края на годината ще стартират обществените поръчки за изграждане на регистър на ражданията и онкоболните, които ще дадат възможност за по-добро разпределяне на парите за тези дейности, обясни тя.

В периода април-септември в електронното здравно досие ще бъде включени информация за резултати от изследвания и престой в болница на пациентите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK