Учителка от Разлог стана майстор за един ден в името на децата

Снимки: Мария Арнаудова

Учителка от Разложката професионална гимназия преобрази класна стая сама.

Това не е необикновена новина, а по-скоро похвала към амбицията на една млада учителка, решила, че няма нищо страшно да вземеш нещата в свои ръце.

Мария Арнудова разчупо догмите, че държавните работници са най-добри в почивките. Доказа и че няма право никой да попада в рамката „Каквото е, такова“.

Нейната мисия започва още с постъпването ѝ на работа като преподавател по български език и литература.

Ремонтът на кабинета ми започна още септември 2018 г., когато постъпих на работа. Стаята не ми хареса в какво състояние беше- тъмна, захабена, неуютна и неприветлива.

Тогава имах седмица време, за да направя нещо. Пребоядисан бе цокълът, стената, подиумът пред дъската бе "облечен" с нов балатум, закупих си нови портрети и горе-долу придоби вид, но си остана едно чувство у мен, че има неща за довършване.

Чувството за промяна остава у Мария до една априлска ваканция, в която тя се развихря с мече и боя в ръка.

Според нея ремонтът не е бил толкова мащабен. Налагало се черната дъска и шкафовете под нея да се отстранят.

Планът беше да го направя ваканцията, но не се стърпях и реших, че априлската ваканция е моето време за промяна. Майсторите ми изкъртиха дъската и шкафовете и тогава дойде моят час да се залавям за работа.

Само пребоядисах и "дооблякох" подиума с балатум. Сама на себе си се учудих, че мога да се справя с неща, които са ми далечни.

С тази си постъпка клишетата са разбити, защото един човек се чувства добре и работи добре, когато знае, че е направил нещо полезно за себе си и за останалите.

Е, за мое, а и не само, учудване финалният резултат е повече от удовлетворяващ. Сега вече си е моето местенце. Чувствам се доволна от свършената работа.
Средствата и за двата ремонта ми бяха осигурени от ръководството, за което изказвам огромни благодарности.

Голям плюс е и това, че знам, че когато и да отида с нова идея за промяна, тя се одобрява и приема от директорката и зам.-директорката.

Имам тяхната подкрепа на 100%. Колегите ми също одобриха идеята и се радват, че имам амбицията да променям нещата, които не ми харесват, а не съм седнала да се оплаквам и да чакам друг да ми я свърши.

Мария има и още един водещ фактор – учениците. По-точно техните усмивки или както днес е модерно да възкликват: „Уаааау!“.

Идеята ми бе да им спретна изненада, когато се върнат от ваканцията и прекрачат прага на класната стая.

Това се случва, а да бъдеш в твоята си стая и да знаеш, че там е топло, по-голямо удоволствие от работата няма.

И на фона на всички онези българи, които казват, че не се чувстват добре в професията, Мария е поредният учител, който обучава с любов.

Стаята в момента изглежда така, както си я представях, но това не означава, че спирам дотук. Винаги има какво още да се направи.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK