Мименов праща безработни да агитират за членство в сдружението му?

Арбен Мименов и Сергей Станишев, на снимката долу: Георги Андонов: снимки: infomreja.bg, архив

Армия от назначени във всяко село в община Сатовча безработни хора плъзна по заповед на кмета Арбен Мименов по къщите на тютюнопроизводителите в цялата община с купища празни формуляри за членство в Сдружението на производителите на ориенталски тютюни, на което Мименов е председател, сигнализираха жители на Сатовчанско.

Мисията на наетите по програмите към кметствата е да убедят земеделците, макар и със заплахи, че ако не станат членове на сдружението на кмета, тютюнопроизводството в общината ще бъде спряно.

Давани са обещания, че Арбен Мименов като председател на сдружението щял да защитава правата на местните производители пред тези, които искали да ликвидират основния им поминък.

Въпреки страха повечето тютюнопроизводители тактично отхвърлили заявленията за членство с мотива, че партията на кмета на Сатовча – ДПС, при договарянето на условията при приемането на България в Европейския съюз не е помислила за интересите на тютюнопроизводителите, та сега ли – когато срокът вече изтича и предстои ново договаряне.

Хората са категорични, че кампанията за набиране на членове за Сдружението на производителите на ориенталски тютюни е да гарантира на Мименов парите, които той получавал като председател и за трупане на политически дивиденти за наближаващите след 8 месеца парламентарни избори.

Слуховете, които се разпространяват в Сатовчанско са, че в семейния си бюджет Мименов вкарвал всеки месец по 5000 лева, а тютюнопроизводителите с негова и без негова защита продължават да живеят с годишен доход от по 2-3000 лева.

Коментарите са още, че Мименов трасирал пътя си за след мандата, като усилията му били да влезе в тютюнджийския бизнес не като производител, а като изкупвач.

„Въпросът с тютюна от години се използва за правене на много политика, което не решава проблема“, това заяви народният представител Георги Андонов по повод спекулациите, които вървят в община Сатовча и региона относно тютюнопроизводството, изкупните цени и опитите на Мименов да блокира работата на изкупвателните фирми.

Андонов, който е вносител на поправките в Закона за тютюна и тютюневите изделия, заяви още: „Ние решихме да действаме целенасочено в една посока. Нашата цел е да се изведе тютюнопроизводството на пазарен принцип. Политиката ни е да субсидираме производството за един референтен период, без да финансираме или да подпомагаме прякото производство на тютюна. Така производството започва да стъпва на принципите на пазарната икономика. А не, както е било преди, държавата да се намесва, да определя количествата, като пряко ги субсидира. Смятам, че резултатите са вече налице. През 2009 г. цената на суровината беше между 3,50-4 лева за килограм, а сега вече килограм тютюн струва от 6 до 10 лева“.

По думите на депутата субсидията за референтния период е 2-2,50 лева за килограм  произведен и продаден тютюн.

„Предишният модел, в който малък брой държавни фирми, подсигурени със закон, изкупуваха тютюна и чрез субсидията, която държавата отпускаше задължаваше  производителите да продават на определени цени. В крайна сметка се е стигало до това, че производителите не са се стремили да вдигат качеството, защото така или иначе  тютюнът им бе изкупуван на определена цена. От друга страна хората са се опитвали  да правят вместо качество по-голям обем, което от своя страна пък изкривяваше  пазара“, коментира Георги Андонов.

На въпрос възможно ли е местните хора да заменят тютюна с друга култура Андонов бе категоричен: „Много пъти съм го казвал и сега пак ще го повторя, за тези хора няма друг поминък освен тютюна. Кой каквото и да говори, алтернатива няма. В този край площите са малки, а и почвата не става за нищо друго, освен за отглеждане на тютюн. Това, което наблюдаваме като ситуация е, че Европа „изпушва” 25% от световното тютюнопушене. Дори на Стария континент да забранят изцяло тютюнопушенето, остават едни 75% в света. Нашият ориенталски тютюн е много качествен и се котира високо на чуждия пазар, а 95% от производството у нас се изнася.”

Преди дни кметът на община Сатовча Арбен Мименов, в качеството си на председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни, призова тютюнопроизводителите от общината да спрат да продават продукцията си, защото фирмите давали ниски изкупни цени.

В кампанията бяха ангажирани и кметовете по населените места, на които местните хора отказаха да се подчинят. За да демонстрира политическа мощ и загриженост, Мименов за няколко часа наредил изкупвателните пунктове да преустановят работа, съобщиха хора от Сатовча.

Според тях е налице опит тазгодишната изкупна кампания да бъде провалена за извличане на политически дивиденти от страна на ДПС и БСП.

От своя страна експерти и агрономи коментират, че сушата и градушките това лято са си казали думата по отношение на качеството и тютюните са с добър цвят, но са слаби и с по-ниски стойности на катран и никотин. Това се оценява и от самите производители, които приемат за реални окачествяването и предложените от фирмите цени.

„Защо ДПС не промениха изкупните цени на тютюна, когато бяха на власт, а сега са тръгнали от къща на къща да ни принуждават да не продаваме тютюните си и да се оплакваме от ниските цени. Да, цените са ниски, но са далеч по-приемливи от времето на управлението на ДПС и БСП, когато тютюнът се изкупуваше по 3,50-4 лева“, коментират жители на Сатовчанско опита на местни политици и партийни лидери да провокират недоволство сред тютюнопроизводителите.

 

Арбен Мименов и Сергей Станишев, на снимката долу: Георги Андонов: снимки: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Аз12:17 - 28.11.2012
!!!,скапаняк и мухльо,по Татово време бяха изградени 2 нови Българии,бяхме 9 милиона,водеща страна в много отрасли и пр.Вече 23 години грабят направеното при Тато и още немогат да го разграбят!? ГорДея се,че съм КОМУНИСТ И ВЯРАТА ВАПЦАРОВА НЕ МОЖЕТЕ ДА УБИЕТЕ! ТЪПИ ТИКВИ И МУТРИ!
!!!10:09 - 28.11.2012
А ти комуняга забрави ли за разрухата по татово време. няма да се докопате до властта, запомни го!
до !!!04:45 - 28.11.2012
Фашага,вие друго не знаите и не можите освен да сеите смърт и разруха.Обесете се вие за да не мъчите народа ни!Гошито е срам за политиката!
!!!23:16 - 27.11.2012
Като си ВИС иди да се виснеш някъде, че ДПСто вече няма бъдеще и остави гошето на мира

FACEBOOK