Съдът в Гоце Делчев потвърди глоба от 52 253 лв. на Исмет Пачеджиев от Дебрен, укрил тютюн и машина за рязане

Снимка: МВР, архив

Районният съд в Гоце Делчев потвърди като законосъобразно наказателно постановление, издадено от началника на Митница Югозападна, с което на Исмет Пачеджиев от гърменското село Дебрен е наложено административно наказание "глоба" от 52 253.64 лв. и отнемане в полза на държавата на тютюн за пушене с тегло 171.887 кг, разпределен в 34 хартиени чувала, полиетиленов чувал и пластмасова кофа.

Магистратите осъдиха Пачеджиев да плати и 359.46 лв. за направените разноски по досъдебното производство и назначените експертизи. Решението подлежи на обжалване пред Административния съд в Благоевград в 14-дневен срок.

Исмет Пачеджиев от Дебрен заведе дело в Районния съд в Гоце Делчев, с което оспорва издаденото му на 8 октомври 2015 г. наказателното постановление от началника на Митница Югозападна.

Случаят е от 20 юни 2014 г. След получен сигнал за наличие на акцизни стоки без бандерол и без необходимото разрешение в хале на бившата база на ТКЗС-Гърмен оперативна група от служители на РУ-Гоце Делчев съвместно с митнически и гранични власти е посетила посоченото в сигнала място. Въпросният имот, обект на полицейската и митническа проверка, е собственост на Исмет Пачеджиев.

Оперативен работник провел разговор със собственика на халето, който обаче отказал да се яви на място и да отвори обекта за извършване на проверка с обяснението, че бил извън района. Полицаи останали на пост пред обекта до следващия ден, но Пачеджиев така и не се появил.

Това наложило въпросното хале, наричано още "камерите", да бъде отворено по принудителен начин, със срязване на катинара пред свидетели от общинската администрация и други поемни лица.

При влизането в обекта на Пачеджиев проверяващите установили три дървени маси, свързани последователно, а върху тях имало ситно нарязан тютюн с тегло 8 кг, кофа с 1 кг нарязан тютюн, електронен кантар, пластмасови опаковки ароматизатори, 34 хартиени чувала с нарязана листна маса тютюн и още 4 картонени кашона с по 11 кг тютюн във всеки.

Общото количество конфискуван тютюн от халето на Пачеджиев е 171,887 кг. Проверяващите открили и специален тайник, до което се стигало през маскиран отвор в стената. Там униформените намерили машина за рязане на тютюн в разглобено състояние. В трето помещение пък била открита шевна машина. 

Същия ден към 12.35 часа на мястото на проверката се появил синът на собственика на халето, когото проверяващите запознали с извършените процесуални действия, както и с подготвения протокол за изземване на веществените доказателства.

В хода на разследването на Исмет Пачеджиев е повдигнато обвинение за извършване на престъпление по чл. 234 от Наказателния кодекс.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK