Министърът на МЗХ Десислава Танева: Финансирането за сектор „Тютюн“ ще продължи и през 2016 г.

Снимки: Личен архив

Финансирането на сектор „Тютюн“ ще продължи и през 2016 г., стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на 35-ия конгрес на Европейската организация „УНИТАБ“, обединяваща земеделските стопани в сектор „Тютюн“, който се провежда от 17 до 19 октовмри в София.

Министър Танева в изказването си допълни още, че предстои да се обсъдят получените от бранша предложения как тази подкрепа да бъде разпределена по възможно най-справедлив начин. Според нея в нас сектор „Тютюн“ може да почерпи от опита на другите европейски страни по отношение на организираността, сдружението и отстояването на своите интереси.

По думите й за България отрасълът е изключително важен и в същото време много чувствителен по отношение на различните етапи на развитие на обществените отношения, през които преминава в последните 25 години.

Министър Танева обяви още, че от днес започва приемът на заявления от земеделски производители за получаване на отстъпка от акциза на горива, ползвани за земеделски нужди. Тя обясни, че държавната помощ вече се предоставя по значително по-опростен начин, отколкото предходната. По думите й всеки земеделски производител има норма, която може да докаже чрез фактури за закупеното гориво за предходната година.

Министърката поясни, че по този начин ще бъдат ограничени до минимум нарушенията и измамите, като допълни, че максималните предвидени средства за кампания 2015 за акциза на горивата са в размер на 84 млн. лв. и ще бъдат разплатени до края на годината.

От своя страна председателят на Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ)-2010 Цветан Филев отчете на конгреса факта, че в България тютюнопроизводството вече е затихващо. По думите му през 2015 година в България са се произвели 23 623 тона тютюн, като много от тютюнопроизводителите не декларират реалните площи, на които отглеждат такъв.

Филев допълни, че тенденцията с намаляваща функция е и през настоящата 2016 г., като за последният период са разсадени над 10 000 хектара с тютюн. Той подчерта, че драстично намалява и броят на тютюнопроизводителите и обясни, че през 2016 г. с тютюнопроизводство са се занимавали малко над 17 000 производители.

Филев уточни, че малко над 12 000 тона тютюн са били отгледани в България за 2015 г., в Гърция за същиата година са отгледани 22 000, в Македония – 25 000, а в Турция – 60 000 тона.

На конгреса Филев изрази надежда да остане същият обем средства за национални доплащания за тютюн в размер на 84 млн. лв.за реколта 2016.

Според думине на Началникът на отдел „Мониторинг на пазара на зърно“ в дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“ в Министерството на земеделието и храните Георги Ралчев, секторът остава един от стратегическите за икономиката на страната ни. Той изрази желание от МЗХ да направят така, че секторът да формира дохода на тютюнопроизводителя по начина, по който той да е доволен и да се гордее с дейността си.

От своя страна пък, президентът на УНИТАБ Ориано Джолио е заявил на конгреса, че ако от бранша продължават по пътя на бездействието, ще продължат движението си надолу по производство на тютюн. Според него този конгрес ще отбележи или края на отглеждането на тютюн, или неговото възраждане, както и че ограниченията, които се поставят, представляват драстично намаление на приходите на тютюнопроизводителите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK