Футболисти, ветерани и шефове отбелязаха 50-годишния юбилей на ФК "Стрела" - Вълкосел

Снимки: ФК "Стрела" - Вълкосел

Денят е 20 август, а годината - далечната вече 1966-а. Мястото е село Блатска, а събитието - първият официален мач на ФК „Стрела“ - Вълкосел. 

Историята на този мач, разказана от двама от ветераните на отбора, играли във въпросния двубой, показва романтиката на играта футбол от ония времена. 

На емоционална среща по случай 50-годишнината на местния футболен клуб с участието на футболисти, ветерани и ръководство, пръв взима думата Юсеин Спахиев, която споделя:  

"Беше ни първи мач, който чакахме около 12 години, преди това играехме всеки ден на игрището във Вълкосел около 50 човека се събирахме, бяха незабравими времена, а първия официален мач няма как да не се запомни, беше в с. Блатска, първото полувреме завърши 0:0, но точно в края му контузиха брат ми д-р Спахиев и ни отслабиха защитата, което им помогна да ни победят с 3:1, но преживяването беше уникално, а първият гол за „Стрела“ реализира Юсеин Барзев – Цинката. Любопитното на този мач беше, че ни се наложи да играем голи от кръста нагоре, защото екипите ни с Блатска бяха еднакви и съдията нареди ние да играем без тениски.“

Това си спомня с ентусиазъм един от братята Спахиеви, част от състава по онова време. Любопитна подробност, която беше споделена по време на срещата във Вълкосел, е как е избрано името на отбора. Юсеин Спахиев си спомня как отборът се събира преди началото на сезона и мисли върху своето име и благодарение на един съветски филм, който се казва „Синята Стрела“ се избира същото име и на отбора. Впоследствие „Синята“ отпада от името, но началото още се помни. 

Нямам как да се пропусне и името на първия треньор, а именно Юсуф Маджаров - човекът, подреждал отбора в тези романтични времена за футбол.

„Тогава нямаше път Вълкосел - Дъбница, минаваше се през Сатовча и оттам към Гоце Делчев и околните му села, а на наши мачове като гости идваха по 500 съселяни, цял ден хората оставяха тютюна само и само да са съпричастни с футболния отбор, къде са сега тия времена?!?!“ – споделя братът на Юсеин - д-р Алексей Спахиев. 

„Първият екип, използван едва във втората ни среща, беше бели тениски с 3 сини ленти на гърдите". С вълнение си спомня Юсеин Спахиев – Швека. 

„Най- трудно дочакахме първата победа, а тя дойде благодарение и на първите ни трансфери, които се случиха като отидохме до военното поделение в с. Слащен и договорихме 5 войници, служещи там, да играят за нашия отбор и така още в първата среща, в която взеха участие, спечелихме с 4:1 двубоя си с Буйна Баня и записахме поредица от 6 победи благодарение на тези трансфери", продължава разказа си Швека.

Двамата братя, разказали за началото на ФК "Стрела", заявяват, че много биха искали сегашната младеж да има техния ентусиазъм и да се отдава на футбола със същата страст, както те преди 50 години и пожелаха на днешния отбор на „Стрела“ да направи най-важното - един приятелски колектив, който да ниже победи в новата „Четвърта лига“, в която ще участва от новия сезон. 

А иначе кметът на община Сатовча Арбен Мименов, кметът на Вълкосел Сюлейман Арунов, управникът на селото по онова време Мехмед Даутев, както и сегашното ръководство на ФК „Стрела“ се бяха постарали ветераните да прекарат един хубав юбилей, който се превърна в празник за тях, проведен в бар „Таки“ в село Вълкосел, където ветераните се почерпиха и споделиха едно печено агънце.

 

КОМЕНТАРИ

ууу13:57 - 24.08.2016
copy paste
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK