Тежката дума на управителя на "Михайлидис": От утре плащаме парите на тютюнопроизводителите

Михаил Папанастасиу - управител на "Михайлидис" АД, снимка: Infomreja.bg

„От утре започваме да издължаваме парите на тютюнопроизводителите за изкупения от нашата фирма тютюн от реколта 2015. Готови сме с графиците и плащанията стартират от утре". Това е тежката дума на управителя на гръцкото тютюнево дружество "Михайлидис" АД - Михаил Папанастасиу, която тютюнопроизводителите чакат още от зимата. 

Те се надяват този път гръцкият тютюнев бос да изпълни обещанието си и още от утре парите да бъдат преведени по сметките им.

Както ИНФОМРЕЖА писа, преди месец на среща с кметове на населените места в общините Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово шефът на "Михайлидис" помоли за още месец отсрочка и обясни проблемите на фирмата си, заради които тя е изпаднала във финансов колапс, като пое и лична отговорност. 

"От 11 до 30 юли ще изплатим всички дължими суми на производителите, от които купихме миналата година тютюн. Разбирам ги напълно и моля за извинение и още малко търпение. Това е последният и категоричен срок и за спазването му лично аз поемам отговорност", обеща преди месец Михаил Папанастасиу на кметовете от Гоцеделчевски регион.

Закъснението на плащанията той обясни, че се е получило заради стачките на пристанищата в Солун и Пирея, където от месеци стояли блокирани стотици тонове тютюн. Това възпрепятствало износа и съответно продажбата на суровината.

Гръцкият собственик бе категоричен пред селските управници, че изкупната кампания на реколта 2015 е стартирала много добре, но след първите плащания на продукцията те били спрени заради забавяне на кредита, който трябвало да теглят за разплащателните процедури. 

„Проблем имаме и с "Булгартабак", тъй като ние изкупуваме за тях тютюн, който също още не ни е платен", обясни ощо гръцкият представител на  тютюневото дружество „Михайлидис”. 

"Да се надяваме, че утре ще е щастливият ден за стотици тютюнопроизводители, които най-после ще получат парите си, въпреки че те вече са похарчени. Като си върнат вересиите, отново ще останат без пари. В най-тежко състояние са хората, които разчитат само на тютюна и нямат други приходи. Техният брой не е малък. Заради липса на пари много хора тази година не успяха да посеят тютюн, а и много се отказаха. Едни засяха други култури, други заминаха за  чужбина. Дано от утре наистина да започнат плащанията и да се молим "Михайлидис" да не фалира, защото тя е една от основните фирми, които купуват тютюн в нашия регион", коментираха и другата гледна точка на проблема кметовете от селата в четирите общини, които още тази вечер пуснаха съобщения в селата си за добрата новина. 

На срещата в Гоце Делчев преди месец с кметовете Михаил Папанастасиу обеща твърдо, че за компенсация и за връщане на доверието на тютюнопроизводителите към дружеството му, реколта 2016 ще бъде плащана в срок от 2 до 5 дни след продажбата на тютюна.

Заради заниженото през тази година производство на тютюн, гръцкият тютюнев бос дори предвиди за 2016 г. по-високи изкупни цени, като бе категоричен, че за фалит на "Михайлидис" АД не може и дума да става и дружеството ще продължи да изкупува тютюн и занапред. 

 

Кметът на Сатовча Арбен Мименов и управителят на "Михайлидис" Михайил Папанастасиу, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

!!!!!21:04 - 15.07.2016
Абланица и е д и н с т в о, ха-ха- ха, пълен ташак я се скриите някъде не се правете на смелчаци.
Абланица20:43 - 15.07.2016
Нека бъдем единни да се готвим за стачка от държавата настава нищо мафия боклуци тва ние държавата
Въведете име...14:28 - 15.07.2016
Vsishki sa izmamnitsi
Въведете име...14:28 - 15.07.2016
Vsishki sa izmamnitsi

FACEBOOK