Съборяните във Ваклиново надхвърлиха 25 000, търговците продадоха двойно повече кебапчета, печени пилета и бира

Снимка: Infomreja.bg

Късно снощи на ливадите край сатовчанското село Ваклиново с кръшни хора, незабравими емоции и мощна заря тържествено бе закрит Съборът на тютюнопроизводителите "Ваклиново-2016". 

За 13-а поредна година голямото събитие на община Сатовча, което премина под патронажа на кмета Арбен Мименов, стана възможно благодарение на проявеното разбиране и съдействие на собствениците на ливади, които и тази година отстъпиха терените си безвъзмездно, за да бъде проведен традиционният събор. 

Крупното мероприятие, което събра над 25 000 човека, премина без инциденти. Цяла гвардия служители на МВР, КАТ, РСПБЗН-Гоце Делчев, ДВСК и служители на общинската администрация в Сатовча поеха осигуряването на реда, безопасността на движението на големия брой автомобили и съборяни, пожарната безопасност, както и качеството и годността на предлаганите месни и други храни на събора.

Над 5000 бяха само седящите места тази година в полевите ресторанти край сатовчанското село Ваклиново. Многото машини за понички, дюнери, захарен памук буквално прегряха от жегата, но и от поръчките. 

Заетата площ за събора на Ваклиново, на която бяха разположени луна парк забавите, сергиите, полевите ресторанти и десетките други търговски и санитарни обекти, бе повече от 10 декара. 

В пиковите моменти, които и през двата дни на събора преобладаваха, местата в ресторантите ставаха недостатъчни, а по целия терен хората бяха толкова много, че и игла не можеше да падне на земята. 

Търговци коментираха, че заради горещините консумацията на бира и безалкохолни напитки в сравнение с минали години е била три пъти по-голяма. 

”Като че ли хората на този събор отпуснаха душите и развързаха повече от друг път кесиите си. Едвам смогвахме с поръчките за скара, бира и безалкохолни напитки", коментираха търговци.

Родителите пък проявиха завидна щедрост към желанията на децата си, които успяха да опитат от всички предлагани на събора вкусотии и да се повозят на всички люлки и други забави в Луна парк къта, направен специално за най-малките съборяни. Горещините не изплашиха празнуващите и самодейците в тежките носии. 

Музикалната програма бе изгледана от край до край с удоволствие, като изпълненията на самодейците от читалищата в Кочан, Ваклиново, Слащен, Сатовча, Плетена, Вълкосел, Туховища и Годешево бяха аплодирани бурно и гарнирани с кръшни хора, на които се хванаха многото зрители и любители на фолклора. 

"Никак не е лесна организацията на едно такова мащабно събитие, защото трябва да се мисли и за най-малките детайли в осигуряването на реда и безопасността във всяко едно направление и през двата дни. Хвърлихме много труд всички, но най-голямото удовлетворение за мен и общината ни като организатор остават невероятните гледки на емоционални срещи, на които хората се поздравяват и прегръщат, щастливи от това, че се срещат живи и здрави след години, и то на събора във Ваклиново. Много гастарбайтери, предимно от Сатовчанско, именно заради тези емоционални моменти още през зимата започват да се обаждат, за да научат датата на събора, за да плануват отпуските си така, че тогава да си дойдат в родния край и именно на събора да се срещнат с приятели, близки и познати", сподели кметът на Сатовча Арбен Мименов. 

Депутатите Алиосман Имамов и Кристиян Вигенин, кметове, общински съветници от община Сатовча и от съседните общини също се сляха с над 25-те хиляди съборяни на 13-ото издание на събора "Ваклиново-2016". 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

до voivodata10:45 - 12.07.2016
Voivoda ли си предател ли си незнам. Щом знаеш кои е бил на събора сигурно и ти си бил там,по пътя на логиката и ти си един от тях , друг е въпроса от башибузука ли си или от мекеретата.
#24708:01 - 12.07.2016
Botev i Voivodata, не си вдигайте толкова много егото, защото и вие сте някакви мижави фигури, който обитават тая планета и също така я тровят със своето присъствие. :)
voivodata06:44 - 12.07.2016
Събор пълен с цигани и помаци. Организиран от конския доктор А...М.най корумпираната личност. Сбирщина от мекерета и башибозуци.
Левски00:11 - 12.07.2016
Всички сме равни пред чистата и свята Република -България

FACEBOOK