БСП представи пред Румен Радев „Визия за България“

Снимки: Президентство

На работна среща на „Дондуков“ 2 представители на ръководството на Българската социалистическа партия запознаха президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и секретарите и съветниците на държавния глава с основните принципи в проекта „Визия за България“.

По време на разговора държавният глава отбеляза, че „Визия за България“ повдига редица актуални въпроси за мястото и ролята на държавата и за нейните обществени и социални функции, тема която отсъства от обществения дебат през последните години.

Според  президента е предимство, че проектът не представлява предизборна програма, написана в кратки срокове с цел разширяване на електоралната база, а с „Визия за България“ се търси широк дебат и съгласие за решения на всеобхватни и дълбоки обществени проблеми.

„От този проект и предлаганите публично добри идеи биха могли да се възползват всички“, добави държавният глава.

В рамките на дискусията вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че документът опитва да промени статуквото, тъй като финансовата и икономическата инфраструктура ще предопределят до голяма степен развитието на социалната инфраструктура.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че до момента са се състояли над 200 срещи в страната, на които е представен проектът, а до края на годината партията има амбицията да обобщи препоръките на граждани, експерти, учени, като включи конкретни мерки. Целта ни е промяна на модела, наложен от всички политически сили в годините на прехода, и отворен разговор с обществото, без значение на политическа принадлежност, така че да постигнем надпартиен документ, с който да се съобразяват управляващите, независимо от коя партийна сила са, защото в обществото има висока степен на съгласие по определени приоритети, заяви Нинова.

Амбицията на БСП е да се определят няколко приоритета и да се преодолее тенденцията на задълбочаване на неравенствата в обществото. Нинова цитира справка от Министерството на финансите, с която партията разполага, според която 8000 души в България получават 7 млрд. лева доходи от дивиденти, а 2,5 млн. работещи и още толкова пенсионери живеят с 500-700 лева на месец.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK