СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, се включи в европейската инициатива „Дни на Еразъм“

Снимки: СУ-Хаджидимово

В момента училището работи по три проекта - и трите са на френски език с координатор Заприна Глушкова

От 15 до 17 октомври Европейската комисия организира инициативата „Дни на Еразъм“ (Erasmus Days), с която да отбележи огромното положително въздействие на Програма „Еразъм+“, едновременно във всички държави по света, легитимни за участие в Програмата.

Инициативата е под патронажа на президента на Европейския парламент Антонио Таяни и европейския комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Целта на събитието е да представи европейските ценности, ползите от образователната мобилност, положителното въздействие на проектните резултати и значението на Програма „Еразъм+“ в рамките на тези предварително определени дни, така че да бъдат видни и достъпни за гражданите, бизнеса, медиите и отговорните за формирането на политиките в сферата.

СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, се включи в тази европейска инициативата с организиране на информационни табла и с проведени часове, в които учениците бяха запознати с резултатите и въздействието от реализацията на проектите по програма „Еразъм+”, в които училището има престижен опит и богат принос.

В момента училището работи по три такива проекта - и трите са на френски език с координатор старши учител по български език и литература и френски език Заприна Глушкова. Продължава дейността по проекти „Калейдоскоп“, „Да играем и учим за младостта“ започва работа по нов проект „Всички имаме място под слънцето“. И трите проекта са по КД 2 – обмен между училища.

Инициативата „Дни на Еразъм“ беше споделена и с партньорите по действащите проекти. Кулминацията на събитието бе онлайн връзката с координаторите по новия проект „Всички имаме място под слънцето“ по време на проведената конференция по откриване на проекта. Срещата бе организирана от координатора Заприна Глушкова. Гости на конференцията бяха представители на родителската общност, учители и ученици. „Черешката на тортата“ на нашето събитие бе торта за всички участници с логото на новия проект, създадено от ученици на СУ „Никола Вапцаров“ – членове на екипа по проекта. Всички бяха приятно изненадани.

Вторият ден на събитието продължи с връчване на наградите от конкурса „Моят зелеен град“, организиран от ЦРЧР, e-Twinning, Еврогайдънс и др. Вчера те бяха получени в училището и днес бяха връчени на учениците от директора на училището г-жа Петрелийска и техния ръководител – г-жа Глушкова. Днес всички те наградиха учениците чрез директора на училището - Вангелия Петрелийска. Всички те благодариха на ЦРЧР, e-Twinning, Еврогайдънс за изненадата точно в момента на такова важно събитие за всички тях.

Ръководството на училището, в лицето на Вангелия Петрелийска, е на мнение, че участието в проекти по „Еразъм+” аргументирано създава интерес у учениците към чуждия език и култура, научават се да използват новите технологии за целенасочена дейност, получават информация за живота и държавите на свои връстници, усвояват нови знания и придобиват умения по достъпен и забавен начин, запознавайки се с деца от други страни и вероизповедания, учат се на толерантност и работа в екип.

Координаторът на проекта – Заприна Глушкова добави, че това е възможност за учителите да сравнят уменията си с тези на колегите си, да научат повече за образователните системи в техните страни и да почерпят добри практики, които да приложат в ежедневната си работа, а и начин за лично и професионално усъвършенстване.

Дейностите по различните проекти в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, го прави притегателен център за използване на съвременни ИКТ методи на активно учене и възпитателна институция, която провежда европейска политика в сферата на интеркултурното развитие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK