Преподавател от ЮЗУ „Неофит Рилски“ спечели националната награда „Христо Г. Данов“

Снимка: ЮЗУ

Тя бе отличена в категорията "Автор на издание за деца"

Доц. д-р Антоанета Николова, преподавател във Философския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, спечели Националната награда "Христо Г. Данов". Тя бе отличена в категорията "Автор на издание за деца" с философско-поетичния си роман-приказка "Приказки за страната Е".

Романът на доц. Николова е издаден през 2019 г. с конкурс на Министерството на културата от Издателска къща „СОНМ“, специализирана в издаването на философия, поезия и приказки.

Началните глави на романа авторката е написала в писателската резиденция Шато дьо Лавини в Швейцария (The Chateau de Lavigny International Writer’s Residence) с подкрепата на Fondation Ledig-Rowohlt.

Това е поредно постижение на доц. Николова. По случай юбилея на изследователската програма Мария Склодовска-Кюри към Хоризонт 2020 тя беше избрана да представя българските учени на тържествата в Брюксел. В рамките на тази програма доц. Николова работи две години в университети в Лайпциг, Германия, и Корк, Ирландия.

Освен научната си и преподавателска дейност, Антоанета Николова е автор на стихосбирките: „Втечнена светлина” (ИК „Нава”, 1994), „Приказки за същества без име” (издадена с конкурс на Свободно поетическо общество, 1998), „Зелено/Огледало” (издадена с конкурс на Националния център за книгата, ИК „Стигмати”, 2003), „Високи бели птици на брега” (ИК LiterNet, 2007), „Дишане” (издадена с конкурс на Националния център за книгата, ИК „Стигмати”, 2008), „Зад вратата на залеза“ (ИК „Жанет 45, 2014),  както и на философско-поетичното изследване „Езикът на Пустотата” (издаден с конкурс на Национален фонд Култура, „Аквариум Средиземноморие”, 2003).

Доц. Николова е съпреводач от старокитайски на „Поезия на планините и водите” (старокитайска пейзажна лирика, ИК „Стигмати 2003, получил номинация за националната награда „Хр. Г. Данов“), „Стихове от Студената планина“ (ИК „Изток-Запад“ 2013, получил Награда на СПБ за ярки постижения в областта на превода на художествена литература), „Прокуденият от небесата, стихове от Ли Бо“ (ИК „Изток-Запад“ 2014).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK