Милиони за подаръци, реклама, клип и брандиране на сгради за председателството на ЕС

Снимка: БГНЕС

Председателството е една възможност да популяризираме България, както и да променим облика на страната за това кои сме, къде сме и какво можем. Това заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на годишна среща на търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ), съобщава БГНЕС.

Павлова представи целия план за подготовката и провеждане на предателството. „Дали сме заявка за това председателството не да мине и да замине, а да направим така, че чрез българското председателство да бъде и председателството на Балканите, на държавите, които не са членки на ЕС. Обща кауза е как да проведем председателството добре, но и как да извлечем позитивна промяна за имиджа на България”, посочи Павлова.

Тя припомни, че всички основни срещи се провеждат в Брюксел, като България не правила нищо различно от останалите държави в това отношение. В София също ще се проведат редица значими срещи на високо и експертно ниво. „Отговорността на председателството доведе до решението да бъде създадено и Министерство за председателството, което е приемник на Националния център за подготовка и провеждане на председателството”, напомни ресорният министър.

Лиляна Павлова обясни, че през МВнР и посолствата се работи максимално за популяризиране на България и председателството. 2,4 млн. лв. са отделени на Външно министерство за председателството, като то разработва специална комуникационна стратегия в рамките, на която ще се провеждат събития, на които ще се представят приоритетите. Бюджетът на министерството за председателството е 4,8 млн. лв., като с част от него ще бъдат закупени подаръци, материали за делегациите, ще се извърши брандиране на сгради, реклама и клип за председателството.

4 млн. лв. са отделените средства за Министерство на културата, които включват откриване и закриване на председателството, задължителна арт инсталация. „Решихме да дадем шанс за изяви на младите български таланти - ученици и студенти. Септември ще има конкурс за арт инсталацията, в който участие ще вземат младите студенти”, каза министърът по председателството. Очакваме над 22 000 души да посетят България по време на председателството, за срещи, заседания и конференции, уточни Павлова.

„Един от основните ни приоритети са Западните Балкани, затова планираме да се направи и среща на върха за Западните Балкани, на която да дадем европейската перспектива на Западните Балкани. Официалното откриване на председателството в София ще бъде на 11 януари и ще бъде с цялото ръководство на ЕК. 44 формални заседания ще бъдат проведени в Брюксел и 12 неформални заседания в София. Редица конференции също ще се проведат в столицата, като важна такава за кохезионната политика. В рамките на председателството ни е бъдещето на бюджета на ЕС и на кохезионната политика”, посочи Лиляна Павлова.

Тя изтъкна, че между 12 и 15 млрд. евро по-малко ще има в бюджета си Европа след напускането на Великобритания. От друга страна, Павлова обясни, че няколко приоритета са заложени и за Черно море, свързани с околна среда, туризъм, по-добра инфраструктурна свързаност. Газов хъб "Балкан" също е много важна тема, така че България не само да не бъде заобиколена, но да бъде свързващ център.

„По време на председателството ще работим за роуминга, да дадем план за действие за разширяване на ЕС, сигурността на Балканите. Все още не сме избрали своя слоган, нямаме консенсус още кой ще бъде единият приоритет и може ли България да се обедини около един приоритет. До момента сме се обединили около три - Западни Балкани, сигурност и миграция и бъдещето на Европа и кохезионната политика”, коментира още Лиляна Павлова. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK