Милионен ръст в планинския, селския, балнео и спа туризъм

Снимки: Личен архив

Кюстендил става част от Програмата за развитие на селските райони

Ръст в планинския, селския, балнео и спа туризма - това е една от основните ни задачи в програмата за развитие на община Кюстендил, а и ключов приоритет за целия регион, обяви Петър Паунов, кандидат за кмет и водач на листата на Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци.

След като е постигното решението Кюстендил да стане част от Програмата за развитие на селските региони и така да се подпомогне с европейски средства бизнеса в малките населени места, ще има възможност да се инвестират средства в развитието на туризма. Възстановяването на лечебният туризъм ще бъде основен наш приоритет. Ще продължат инвестициите и в културния, и във фестивалния туризъм - нашите Кюстендилски празници се превърнаха в национални и международни събития.

Висшето образование в Кюстендил подготвя бакалаври и магистри по туризъм

Приоритетите в сферата на висшето образование представи Бойко Соколовски, официален представител на Варненския свободен университет Кюстендил, кандидат за общински съветник от листата на Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци.

С помощта на кмета г-н Паунов и на общината успяхме да организираме тук, в Кюстендил, изнесено обучение на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" - в направлението "Международен публичен и безнес мениджмънт", имаме обучение и по специалност "Мениджмънт на туризма" и "Спа и уелнес туризъм" - в степен бакалавър, а в магистърската програма имаме специалност "Управление на културно-историческия туризъм".

Бъдещите мениджъри, които ще подготвяме, се предвижда не само да управляват туризма, а специално в културно-историческия туризъм, знаете България е на трето място по брой на културно-исторически паметници в света, след Италия и Гърция, а да разработват малки бизнес проекти, които да се реализират тук - в Кюстендил.

Така студентите не само ще могат да се реализират тук, но с работата си да подпомогнат подобряването на жизнената среда на града, икономическите стандарти, да се разкриват нови работни места и за тези работни места да има образовани кадри. Това са идеите на университета и посоката, в която искаме да се развива изнесеното обучение в Кюстендил - то да е съобразено с развитието на града като туристически център.

Нови хотелски бази и ски съоръжения в Осоговската планина

През последните години има сериозен ръст в ски туризма, в планинския еко туризъм. В пъти се увеличи броя на туристите в нашата планина. – съобщи Росен Димитров, управител на фирма "Осоговец", кандидат за общински съветник от листата на Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци.

Направени бяха много туристически маршрути за АТВ-та и за колотуризъм, за които нашата планина има превъзходни дадености, както и за планинския еко туризъм. Също, благодарение на нашите колеги от ски центровете, има чувствително подобряване на цялостната инфраструктура за ски спортовете. С подкрепата и на общината за пръв път в България беше проведен кръг от европейската купа по сноуборд - не на Боровец или на Пампорово, а в Осоговската планина.

Туристическите маршрути се поддържат и почистват непрекъснато. Всички вложени усилия в подобряването на туристическата инфраструктура дават своите резултати - непрекъснато расте броят на хората, които избират за своята планинска ваканция именно Осогово, а не друг зимен курорт.

Планината ни вече има устройствен план, с влизането му в сила може да започнат и новите инвестиции - отчетени са всички предложения, постъпили към момента, и ще започне инвестирането в изграждането на нови хотелски бази и увеличаване на съоръженията за зимния туризъм.

Кулинарен туризъм

Всички търсят качествена земеделска продукция, а ние тук я имаме в изобилие. Нашата задача е с общи усилия да направим една здравословна среда за живот на нашите деца. И освен в храненето на децата в детските градини и училищата с качествена, истинска и вкусна храна, ние залагаме в нашите приоритети и здравословна програма в туризма.

Плодородната земя на нашия край е причина да се наричаме Овощната градина на България. Ние искаме плодовете и зеленчуците, които се отглеждат от нашите земеделски стопани, храните, направени по местни рецепти, да станат част от нашата туристическа визитка и развитието на кулинарния туризъм е още един сектор, който градът ни може да развива. Това каза Луиза Базовичка, директор на Общинско предприятие "Ученическо хранене", кандидат за общински съветник от листата на Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци.

Приятно е да се говори за туризъм в Кюстендил, защото има какво да се каже

Когато живееш в Кюстендил, е много приятно да говориш за туризъм. Просто защото има какво да се каже за туризма в нашия град. Това сподели журналистът Милен Порожанов, кандидат за общински съветник от листата на Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци.

Всички сме свидетели, че през последните години Кюстендил се напълни с туристи. И това не е случайно, защото не само балнеологията, развиха се и други туристически центрове около града ни. За мен е много приятно и се гордея, че съм кюстендилец, когато се говори за музикалните фестивале на Кюстендил, за празниците на пролетта, на черешите, на плодородието и на хляба - тогава, като скромен представител на туристическия бранш, мога да кажа, че легловата база в общината наистина не стига, защото идват хора от всякъде, заинтригувани да видят тези уникални неща, които се случват в Кюстендил, а и да хапнат нещо натурално, отгледано от плодородната земя на нашия край.

Хубавото е, че се полагат толкова усилия нашият край да се запази екологично чист, защото това прави Кюстендил наистина притегателен център за туристите. Селският туризъм също се развива, все повече хора предпочитат ваканция близо до природата, търсят истинската храна. И най-хубавото е, че ние можем да предложим един затворен цикъл в натурална среда - от градината, в кухнята, на трапезата. Още по-хубаво е това, че хората се връщат - дошлите веднъж на почивка тук, превръщат Кюстендил в своя предпочитана дестинация за отдих и туризъм. И освен, че се връщат, идват и техни близки и познати.

Лечебен туризъм

Изградихме прекрасни балнеоложки бази и модерни центрове за използване на лечебните свойства на минералната вода за лечение на стерилитет и ставни болести и очакваме това да бъде ключово, както към съвременния и спокоен живот на младите хора, така и за солиден ръст в областта на лечебния туризъм.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK