“Четири лапи“ стартира мащабна кампания за осиновяване на бездомни животни

Снимка: Личен архив

Мащабна кампания за популяризиране на отговорното отношение към домашните любимци и осиновяването на изоставени животни стартират този уикенд от „Четири лапи“.

Кампанията „Осинови.ме“ има амбициозната цел да изведе на дневен ред темите за бездомните животни и адекватната грижа за кучетата и котките. Началото ще бъде поставено тази неделя от 18 ч. в Кино „Кабана“ в парка пред Националния дворец на културата в София с „Пощенска кутия за приказки“ с любими, смешни, вдъхновяващи истински и измислени истории за хора и животни.

Ще бъдат представени и някои от спасените от „Четири лапи“ кучета, които чакат да намерят своя човек, за да му дадат цялата обич на света. Разкази ще четат Стефан А. Щерев, Азис, Лили Гелева, Александра Богданска, Ивет Добромирова, Силвия Стойчева, Любен Дилов - син, Дани Петканов и Виктория Върбанова, а сред авторите се открояват още имената на журналистката Полина Паунова, блогърката Красимира Хаджииванова и писателя Делян Момчилов. 

„Осинови.ме“ цели да събуди дебата по всички болезнени проблеми, свързани с отношението към домашните животни. Да го наложи и директно да влияе на промяната на отношението на хората.

В този контекст кампанията и подкрепящите я известни личности и спонсори ще работят за налагане на отговорно отглеждане на домашни любимци в домашни условия (кастрация, контролирано размножаване само в лицензирани развъдници, адекватна медицинска грижа), адекватна реакция при жестокост над животни, както от страна на обществото, така и от страна на институциите и основното: налагане на културата на осиновяване, а не купуване на домашни любимци, като най-добрия начин за решаване на наболелия проблем с многото изоставени нежелани кучета и котки.

През следващите месеци кампанията предвижда още организиране на фото изложби, конкурси за разкази с истории на осиновени животни, които ще бъдат илюстрирани от известни художници и кратки информационни филми.

По официални данни на Българска агенция по безопасност на храните, в България има около 25 000 бездомни кучета, а броят на котките, макар и неизследван, е доста по-голям.

Последното преброяване на безстопанствените кучета в София, проведено съвместно между “Четири лапи” и Столична община миналата година, отчита намаляване на броя на скитащите четириноги на територията на цялата община до 3589. В сравнение с първото подобно преброяване през 2007 г., когато те са били 11400, намаляването е повече от три пъти.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK