НЧ „Отец Паисий“ село Багренци се стяга за 90-годишен юбилей

Снимки: личен архив

Народно читалище „Отец Паисий” село Багренци, се сетяга за 90-годишен юбилей.

Празникът е насрочен за 6. октомври от 18. 00 часа в сградата на културната институция.

В програмата ще вземат участие ТА „Багреница“, ТФ „Шопе“, Симона Петрова и Марио Иванов.

НЧ „Отец Паисий“ е основано през месец януари 1928 г. по инициатива на учителя Димитър Лазаров и местната багренска интелегенция. Читалището е създадено с цел провеждане на културно-просветност сред населението.

В началото Димитър Лазаров е започнал сам да ръководи читалището. Първоначално е била открита читалищна библиотека с 200-300 тома книги като библиотечния шкаф се е помествал в учителската стая и библиотекар е бил самият учител- председателят начиталището Димитър Лазаров.

През същата година се създава и театрална група, която подготвя и представя пиесата „Балканската комедия”, като женските роли са играни от мъже, за завеси са използвани черги, а сцената е била разположена в една от учебните стаи. Постепенно обаче багренската интелегенция и младежта се одръпват от читалището и до 1935г. фактически читалището преустановява своята дейност.

В началото на 1936г. се възстановява дейността на читалището като за председател е избран Добри Орловски и  за секретар - Григор Йовчев.

В периода 1936-1944г. читалището провежда активна културно-просветна дейност като се възстановява и театралната група, която представя към 20 пиеси пред населението от с. Багренци и околните села. Създава се танцов колектив и певчески колектив от мъже и жени. Тези два колектива представят читалището пред местни  и окръжни прегледи като през 1955г. танцовия колектив се представя на окръжен преглед в гр. Перник.

Най-активните участници са били младежите от с. Багренци като главни отговорници и организатори са учениците Кирил Поромански и Кирил Зеким.

Макар и преустроен, читалищният салон намиращ се в двора на старото училището постепенно става недостатъчен за всички дейности на читалището. Нуждата от построяване на нов читалищен дом се преценява от всички и това е мечта на млади и стари членове на читалището и на всички багренчани.

И така след дълга подготовка и с осигуряването на парични средства от населението през 1970г. е започнат строеж на нов читалищен дом, построен на стопански начела с участието на всички читалищни членове. Новата сграда е тържествено открита на 22. февруари 1976г. като всеки от вас може да види снимковматериал разположен в албума във фоайето на читалището.

През 1980г. под ръководството на Златан Котев в училището на с. Багренци се сформира танцов състав от деца, който работи към читалището и има изяви на различни сцени. Съставът работи активно цели 10 години.

НЧ „Отец Паисий 1928” понастоящем е единствената културна институция в селото, стремяща се да задоволи нуждите и потребностите на населението с различни форми на дейност.

„Благодаря на всеки един от вас, който е подпомогнал дейността  и работата на читалището през последните години. Благодаря на всички самодейци от ФА „Багреница”, които направиха така, че името на с. Багренци и на НЧ „Отец Паисий” да се знае из цяла България. Благодаря на всички ръководители, с които сме работили през тези години – Вергиния Згуровска, Людмила Стоянова, Евгени Вучков, Анита Василева, Васил Василев, Ивайло Маджаров.

И нека не забравяме, че НЧ „Отец Паисий 1928” е нашият духовен, културен, информационен и книжовен център. И колкото и да е забързано и тревожно времето, в което живеем, читалището винаги е с широко отворени врати за всеки един. Нека го обичаме и пазим и най-вече да не забравяме, че то е създадено от шепа будни и родолюбиви хора заради всички нас“, каза Йорданка Иванова – председател на читалището.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK