Природозащитници: Държавата е твърдо решила да сече и застроява Национален парк Пирин

Снимка: Forthenature.org

Днешното решение на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО показва, че българското правителство е твърдо решено да допусне застрояване на Национален парк Пирин и сечи на вековните му гори.

Залогът е толкова голям, че очевидно българското правителство си е позволило да започне политическа игра на много високо дипломатическо ниво със страни извън Европейския съюз с очевидното желание да позволи на скрити зад офшорни фирми икономически интереси да застроят Национален парк Пирин, коментират природозащитници.

Според Коалицията "За да остане природа в България" е разигран сценарий, при който българското правителство се е разбрало с 11 държави извън Европейския съюз, членове на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, да поискат промяна на проекторешението на комитета за Пирин.

Ето и цялата позиция на Коалицията:

"Тъй като в момента България не е член на комитета, в който на ротационен принцип участват около 20 държави, българското правителство трябваше да се разбере с друга държава, която да поиска отваряне на решението. Държавите, поискали промяна на доброто проекторешение за Пирин, са Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола. Нито една от тях не е член на Европейския съюз, въпреки че в Комитета за световното наследство в момента са както Испания и Унгария, така и държави с развита демокрация като Норвегия и Австралия.

България изпрати за тазгодишното заседание на комитета в Бахрейн, където се провежда заседанието на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, шестчленна делегация, оглавявана от вицепремиера Валери Симеонов, която да лобира за отслабване на проекторешението за Пирин.

Защо българското правителство толкова силно се притеснява от проекторешението на ЮНЕСКО за Пирин?

В проекторешението на ЮНЕСКО се казва българското правителство да не прилага промените от декември 2017 г. в сегашния план за управление на Национален парк Пирин, докато той не се подложи на екологична оценка. Припомняме, че тези промени отвориха за застрояване до 48% от територията на парка. 

Също така в проекторешението на ЮНЕСКО се иска да се направи пълна екологична оценка на проекта за нов план за управление на Национален парк Пирин и се приветства решението на Върховния административен съд от от май 2018 г., което също изисква това. Българското правителство трябва да представи екологичната оценка на плана за проверка от страна на ЮНЕСКО, когато тя стане готово. Подготвеният нов план за управление предвижда предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от националeн парк Пирин спрямо сега, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка. Финансиран е с европейски средства.

Тази година България е единствената европейска държава с проблемно място, което ще бъде разглеждано на заседанието на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО.

Миналата седмица по информация в медиите и екоминистърът Нено Димов се е срещнал в централата на ЮНЕСКО с представители на други държави, за да се опита да промени проекторешението за Пирин. Той заяви в телевизионно интервю, че Пирин не е важна тема.

Същевременно обаче за Бахрейн замина българска делегация, чието присъствие там е вероятно по-скъпо, отколкото средствата, необходими да се направят екологичните оценки на новия план за управление на Национален парк Пирин и на промените в сегашния. И тази делегация лобира срещу тези екологични оценки".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK