Клуб „Вяра, Надежда и Любов“ с поклонение пред паметника на Апостола в Босилеград

Снимки: Личен архив

Всяка година членовете на  кюстендилския клуб „Вяра, Надежда и Любов“ към НЧ „Асклепион1998“ посещават Босилеград в деня на гибелта на Васил Левски и на рождената му дата, за да положат цветя на паметника на най-свидния за всяко българско сърце национален герой. Това е традиция, вече добре позната на местните хора, които отдавна са свикнали кюстендилските гости да се поклонят на паметника не само на тези дати, но и при всяко свое посещение в този български град, останал извън пределите на родината ни.

По пътя си към границата членовете на клуба правят спирка на площад в Соволяно, където ги очакват кметът на селото Пламен Илиев и представители на местното читалище „Светлина“, за да положат заедно цветя и на мемориалния знак за Апостола, дело на скулптора Валентин  Господинов. В с. Горановци се присъединява и група от НЧ „Хр. Ботев“. 

В Босилеград кюстендилци първо посещават българския Културно-информационен център, където имат среща с наши сънародници, а по-късно се присъединяват към шествието до паметника на Васил Левски.

С присъствието си те подкрепят организираната от КИЦ и от представителите на българската държава церемония, която се дистанцира от официалното кметско мероприятие заради антибългарската политика на кмета В. Захариев.

Първото за тази година посещение в Босилеград открива програмата на клуб „Вяра, Надежда и Любов“, посветена на 100-годишнината от подписването на трагичния за България Ньойски договор, който остави извън пределите на родината десетки български селища и хиляди наши сънародници.

Следват посещения на град Струмица и българските манастири в югоизточната част на Македония, в Пирот, Цариброд и други места в Западните покрайнини, съобщиха ръководителят на клуб „Вяра, надежда и Любов“ Страхил Данчев и председателят на НЧ „Асклепион 1998“ Виолета Атанасова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK