Български и македонски спецчасти показаха как се залавят терористи край Логодаж

Снимка: Infomreja.bg

Министрите на отбраната на България и Република Македония Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска баха част от демонстрацията на способностите на формирования от Специалните сили на Република България и Република Македония.

Демонстрацията се проведе на ГКПП-Станке Лисичково, в района на село Логодаж.

Показани бяха уменията на военнослужещите, участващи в двустранната съвместна подготовка на Силите за Специални операции на Република България с командир бригаден генерал Явор Матеев и Силите за специални операции на Република Македония с командир бригаден генерал Орце Йордев, както и взаимодействието с Главна дирекция „Гранична полиция” - МВР.

Основната част на демонстрацията включваше как спецчастите провеждат разузнаване и неутрализиране на терористи.

Пред войниците Каракачанов каза:

„Специално искам да изразя благодарност на правителството на Република Македония, на министър-председателя Заев, на министъра на отбраната – г-жа Шикеринска, защото те предприеха онези стъпки, които населението на Македония отдавна очакваше – политика за интеграция на Македония в НАТО и ЕС. В Този път на Македония България твърдо ще подкрепя тази политика и го прави.

Поздравявам ви за това, че вие в своя жизнен път сте избрали професията на военни, професията на хората, които защитават държавите ни и нашите граници и граждани, нашия мири свобода. Поздравявам ви за днешното учение. Колкото повече пот в учението, толкова по-малко кръв в битката, която може би ще се наложи да водим.“

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов също поздрави военнослужещите от специалните сили на двете страни за показания професионализъм и отлична подготовка.

Командирът на 68-ма бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев подчерта, че участниците в съвместната тренировка са се справили професионално и отговорно със своите задължения и не са допуснали инциденти. „Най-ценното беше, че възобновихме съвместните подготовки на ниво специални сили. Чисто професионално това, което се отработваше през последните две седмици, беше полезно и за двете страни. Всички цели и задачи бяха изпълнени, включително и не малко рискови“ – подчерта бригаден генерал Явор Матеев и посочи „Специалните сили на двете страни възобновиха не само професионалните и колегиални взаимоотношения, а и приятелските двустранни отношения“.

Съвместната българо-македонска подготовка на Силите за специални операции се проведе от 7 до 18 май в района на градовете Пловдив и Благоевград. В нея участват група за специални операции и щабен елемент от 3-и батальон Специални сили от 68-ма бригада Специални сили от Въоръжените сили на Република България и група за специални операции и щабен елемент от батальон Специални сили „Вълци“ от Въоръжените сили на Република Македония.

В рамките на съвместната подготовка се проведоха стрелби на Учебен център „Црънча“ и тактически занятия с използване на авиационни средства и комплексни тактически учения със специално разузнаване и директни действия.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK